Jak se žije obviněným ve věznici?

Ostrava - Šest z osmi obviněných v kauze, která odstartovala politickou krizi, je už týden ve vazbě. Podle právníků ji snášejí obtížně. Ale jak dokládá reportáž z ostravské káznice, kde jsou Jana Nagyová, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, peníze na vězeňském účtu jim umožňují některé výhody. Podle vězeňské služby jde sice o speciální režim, ale v rámci standardu.

„Je to trochu jiný režim, ale zejména bezpečností režim,“ komentoval podmínky ve vězení Daniel Volák, I. náměstek ministra spravedlnosti. Právníci obviněných ale neustále opakují, že podmínky ve věznicích dobré nejsou. „Necítí se komfortně,“ řekl advokát Marka Šnajdra. „Je to velmi nepříjemné,“ říká i advokát Jany Nagyové.

Podle informací lidí přímo z věznice se obviněným zas tak nekomfortně nevede. To, že obvinění ve vazbě nesmějí číst noviny, sledovat televizi nebo poslouchat rádio, například v Ostravě neplatí. „Večer paní Nagyovou vodí na televizi, aby se mohla podívat na zprávy. A jestli se nepletu, tak už dostala televizi na celu. To nemá nikdo,“ řekl vězeň z vazební věznice v Ostravě.

Pokud má obviněný dost peněz, daří se mu lépe

Věznice tvrdí, že o televizi si může požádat každý. „Obviněný může mít na cele vlastní přenosný radiopřijímač nebo televizor. Tyto televize jsou na baterie a tyto baterie si následně kupuje v prodejně pro odsouzené,“ komentoval Generální ředitel Vězeňské služby ČR Petr Dohnal. 

Pokud má obviněný v úschově vazební věznice dostatek peněz, může si koupit oběd, který dostávají zaměstnanci. Pak má na výběr ze tří jídel. To, že jde o velký rozdíl, dokládá i dnešní nabídka. „Je to zákonný nárok, který si každý může dopřát a záleží na jeho vůli,“ komentoval Volák. 

image_479872
Zdroj: ČT24

„Paní Nagyové osobně nosí jídlo pan stravovatel, ne ten, co vydává, ale pan stravovatel na nerezovém podnosu, extra porce,“ popsal vězeň. „Donáška pro obviněné je naprosto standard,“ reagoval Dohnal. V případě ostravské věznice je to údajně realita posledních dní. „Teď to mají na nerezových podnosech i další obvinění na patře. Zřejmě opatření ředitele, aby nebyly protesty,“ dodal vězeň.

Rath se mohl údajně sprchovat jen dvakrát týdně 

Mezi další údajné výhody pro trojici obviněných patří i donáška teplé vody přímo na celu. Věznice opět kontruje - je to běžná věc. Lepší podmínky ve vězení si přál i David Rath, jenže podle jeho slov neměl nic a třeba sprchovat se mohl jen dvakrát týdně. David Rath je už přes rok ve vazbě a zatím neuspěl s žádnou žádostí o propuštění. O obviněných kolem Jany Nagyové bude Okresní soud v Ostravě rozhodovat nejdřív za dva týdny. 

Jak se daří politikům ve vězení? (zdroj: ČT24)
Vydáno pod