Sobotka: Rozpuštění sněmovny? Sehnání hlasů je „velmi realistické“

Praha - Vrcholní představitelé ČSSD Bohuslav Sobotka a Michal Hašek jednali v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Chtějí po něm, aby udělal vše pro rozpuštění Poslanecké sněmovny a vypsání voleb. „Ani sociální demokracie není schopná na půdě současné sněmovny sestavit vládu, která by byla schopná prosadit cokoli pozitivního,“ řekl na brífinku Sobotka. Strana proto bude dělat vše pro to, aby našla 120 hlasů potřebných k rozpuštění sněmovny. Tento pokus považuje šéf ČSSD za „velmi realistický“. Za celé tři roky je podle Sobotky nyní největší šance, že skončí období vlády pravicových stran.

Pro rozpuštění Poslanecké sněmovny by byla nutná podpora ze strany některých poslanců ODS nebo TOP 09. „Věřím, že tyto strany přistoupí realisticky k řešení politické krize,“ uvedl Sobotka. Jednání s ostatními politickými stranami prý již průběžně probíhá.

Zemanův názor na nominaci Miroslavy Němcové (ODS) na předsedkyni vlády uslyší jako první  právě zástupci politických stran, s nimiž prezident postupně jedná. Oficiální stanovisko chce Zeman sdělit až v úterý. Podle Sobotky bylo jednání s prezidentem „věcné, přátelské a velmi konkrétní“. „U pana prezidenta jsme zastupovali ty občany, kteří volají po nových volbách, zatímco když tu byli (v Lánech) zástupci ODS a TOP 09, tak ti tu zastupovali názory svých politických stran, které se snaží udržet ve vládě bez ohledu na to, co se stalo,“ konstatoval šéf sociální demokracie.

Sociální demokracie
Zdroj: ČT24

Ústřední výkonný výbor strany už před setkáním s prezidentem podpořil postoj a návrhy vedení ČSSD. Odmítl tedy pokračování pravicové politiky. „Sociální demokracie preferuje uskutečnění nových voleb jako nejvíce demokratické a odpovědné řešení současné politické krize,“ prohlásil Sobotka s tím, že na půdě současné sněmovny se stejně žádná nová vláda vytvořit nedá.

Sociální demokraté se připravují na volby

„Schválili jsme všechny volební řády potřebné pro to, abychom mohli sestavit kandidátní listiny, a to jak ve zrychleném režimu (v případě předčasných voleb na podzim), tak i v příštím supervolebním roce,“ oznámil na tiskové konferenci Sobotka.

Ani sociální demokraté by tam nebyli schopni prosadit závazky, které dali v minulých volbách. „Abychom něco mohli změnit, potřebujeme silnější mandát, než máme v této sněmovně,“ konstatoval Sobotka.

Tři překážky pokračování pravicové vlády podle ČSSD

  • Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) se podle strany dopustil chybné hospodářské politiky. „Řada reforem byla chybná,“ řekl Sobotka s tím, že není možné pokračování pravicové vlády bez Nečase tak, že se jen prohodí osoba vedoucí kabinet.
  • Vláda, která by se navíc opírala o stranu LIDEM, podle sociálních demokratů nemá legitimitu, jelikož tuto stranu nikdo nevolil.
  • Pokud má být součástí vlády ODS, kterou podle Sobotky zmítá řada skandálů, sociální demokraté se domnívají, že by novou vládu provázely podobné problémy. „Vztah mezi některými lidmi kolem premiéra Nečase a takzvanými kmotry ODS byl mnohem užší, než byli v minulosti ochotni přiznat. Paní Nagyová podle dnešních informací před kongresem ODS kupříkladu ladila noty s panem Rittigem,“ dodal šéf ČSSD.

Podle místopředsedy ČSSD Michala Haška by prezident případným jmenování Němcové premiérkou v podstatě popřel své politické názory z minulosti, kdy poměrně razantně vystupoval proti pravicové vládě ODS, TOP 09 a LIDEM. „Ti dali najevo, že chtějí pokračovat v tom, co tu předváděli přes tři roky. Myslíme si, že tato vláda není šálkem kávy, který by Zemanovi voněl,“ dodal Hašek.

Prezident už dnes přijal šéfa KSČM Vojtěcha Filipa. V pátek se setkal se zástupci ODS a TOP 09 a v neděli má přijmout zástupce VV.

Vydáno pod