Přes 60 let nebylo takové horko, následovat má chladný měsíc

Praha - Česko zažilo nejteplejší týden za posledních 62 let. Průměrná teplota byla 23 stupňů. Na desítkách stanic padly dokonce stoleté rekordy - nejvyšší teploty se dostaly skoro ke 37 stupňům. Podle meteorologů teď po vlně veder přijdou čtyři chladné týdny. Teploty od 24. června do 21. července nemají nepřekročit průměr pro toto období, který činí 18 stupňů.

Právě končící týden byl podle meteorologů ve srovnání se stejným obdobím v minulých letech nejteplejší od roku 1951. V Česku dokonce padaly stoleté teplotní rekordy, například ve čtvrtek byl v Českých Budějovicích o 1,4 stupně překonán rekord z roku 1908, když meteorologové naměřili 34,4 stupně.

Nejtepleji bylo ve stejný den v Praze-Karlově, a to 36,5 stupně Celsia. V příštích čtyřech týdnech se ale rekordní horka s největší pravděpodobností nevrátí.

Příští týden teplo nečekejte. Spíš déšť a podprůměrné teploty

S velkou pravděpodobností teploty v následujících týdnech nepřesáhnou průměr 18 stupňů. Zřejmě nejchladnější bude právě nastávající týden, od pondělí do konce června. „Předpokládáme, že s osmdesátiprocentní pravděpodobností bude teplotně podprůměrný. Bude velmi bohatý na srážky a na tuto roční dobu velmi studený,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

Pro další tři týdny už je podle meteorologů pravděpodobnost, že teploty klesnou pod dlouhodobý průměr, nižší. „Průměrné teploty budou pozvolna stoupat. Nejteplejší týden s nejmenším množstvím srážek se očekává od 15. do 21. července,“ uvedl ústav.

Dlouhodobý srážkový průměr činí pro toto období 81 milimetrů. Příští čtyři týdny by měly být deštivější, zvláště v následujícím týdnu spadne podle ČHMÚ nadprůměrný objem srážek.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/ISIFA/EPA
  • Nejvyšší teploty byly v období od 24. června do 21. července naměřeny v roce 2010, kdy průměrná teplota činila 21,4 stupně, nejmenší v roce 1978, kdy průměr dosáhl jen hodnoty 13,9 stupně.
  • Nejdeštivěji bylo v roce 1997, kdy spadlo dvaapůlkrát více srážek, než činí dlouhodobý průměr. Naopak v roce 1976 byly srážky zhruba na čtvrtině průměru.
Vydáno pod