Dohodnuto: Předsednictví sněmovny získá TOP 09

Praha - ODS na dnešním jednání vládní koalice nabídla post předsedy Poslanecké sněmovny TOP 09. Koaliční lídři se také dohodli, že šéf sněmovny se bude volit ještě před případným hlasováním o důvěře nové vládě. Žádné konkrétní jméno na předsedu nebo předsedkyni sněmovny ale zatím nepadlo. „To bude aktuální až v okamžiku, kdy by paní předsedkyně (Miroslava Němcová) byla jmenována premiérkou,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podle něj ale už má koalice vybranou konkrétní osobnost.

Dosavadní předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou navrhuje ODS jako novou premiérku a její výběr dnes znovu koaliční strany potvrdily a postavily se za ní. Pokud by se Němcová premiérkou stala, místo v čele sněmovny by bylo volné. „Přišli jsme na dnešní jednání s nabídkou, aby toto místo obsadil nominant za TOP 09. Koalice by se za něj měla postavit,“ informoval úřadující předseda ODS Martin Kuba.

Koalice se také dohodla na tom, že volba nového předsedy Poslanecké sněmovny by měla proběhnout ještě před případným hlasováním o důvěře nové vládě.

Řešení situace je nyní v rukou prezidenta Miloše Zemana, který své rozhodnutí oznámí v úterý. „Může se ukázat, že obsah dnešního jednání byl pouze hypotetický. Všichni čekáme na rozhodnutí prezidenta. Mohu jen potvrdit, že jsme se shodli na proceduře, která by nastala v případě jmenování Miroslavy Němcové novou premiérkou. To znamená, že hlasování o novém předsedovi nebo předsedkyni sněmovny by proběhlo ještě před hlasováním o důvěře nové vlády,“ potvrdila předsedkyně nejmenší vládní strany LIDEM Karolína Peake.

Tisková konference po jednání koalice
Zdroj: ČT24

Jednání snadno a rychle

Možná budoucí premiérka Němcová i předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg si pochvalovali, že dnešní jednání bylo věcné a rychlé. „Dobrali jsme se řešení naprosto snadno,“ řekla Němcová.

Karel Schwarzenberg: „Dnešní koaliční jednání vzhledem k situaci bylo mnohem věcnější a snazší než mnohá jednání během posledních let. Koaliční svornost se osvědčila a velice rychle jsme se dohodli na postupu, prioritách i osobě – s pomocí boží – budoucí premiérky.“

Aktuálně.cz: Šance pro Langšádlovou?

Žádné konkrétní jméno případného nástupce nebo nástupkyně do čela sněmovny politici nesdělili. Server Aktuálně.cz ale dnes přinesl informaci, že by post předsedkyně sněmovny mohla převzít místopředsedkyně TOP 9 Helena Langšádlová. Sama Langšádlová odmítla informaci potvrdit: „Je věcí koalice, koho navrhne na předsedu sněmovny. Navíc záleží i na tom, zda prezident pověří Miroslavu Němcovou sestavením vlády.“

Jednání koalice o novém předsedovi Poslanecké sněmovny pokládá za „poněkud zvláštní“ předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. „Nejprve by se měla vyřešit otázka vyústění politické krize a teprve pak by se měly řešit další personální otázky. Mám pocit, že ODS a TOP 09 jsou v zajetí personálních obchodů. Je to takový zvláštní svět, ve kterém se pohybují. Mám obavu, že má málo společného se světem občanů a jejich každodenních starostí. Sociální demokraté se nehodlají do žádného handlování o funkce ve sněmovně zapojit. Rozhodně nebudeme podporovat nějaká hlasování o změnách ve vedení sněmovny.“

Filip: Kalousek chce třetí pokus na sestavení vlády

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa usiluje TOP 09 o post šéfa sněmovny, protože chce mít třetí pokus na sestavení vlády. Při třetím pokusu o sestavení vlády totiž podle ústavy prezident jmenuje premiéra na návrh předsedy Poslanecké sněmovny. „V žádném případě to není test jednoty vládní koalice. Miroslavu Kalouskovi jde o to, kdo bude mít třetí pokus při sestavování vlády, proto tlačí svého zástupce z TOP 09,“ řekl Filip v pátečním Interview ČT24.

Vydáno pod