Lánská jednání prezidenta se stranami skončila, s VV mluvil i o rozvědce

Lány (Kladensko) – Především o vyšetřování, které souvisí s pádem vlády Petra Nečase, a o situaci ve vojenském zpravodajství hovořil s prezidentem Milošem Zemanem předseda strany Věci veřejné Vít Bárta. Po jednání Bárta neřekl, zda také prezidentovi tlumočil žádost své strany o vypsání předčasných voleb. Návštěvou šéfa VV ve venkovské prezidentské rezidenci v Lánech skončila třídenní série jednání prezidenta republiky s představiteli stran zastoupených ve sněmovně. V pátek jednal Miloš Zeman se zástupci vládních ODS a TOP 09, v sobotu pak s opozičními soicálními demokraty a komunisty.

Zástupci koaličních a opozičních stran přišli v pátek a sobotu na lánský zámek s návrhy na jmenování nové premiérky, nebo naopak na vypsání předčasných voleb. Předseda opožičních Věcí veřejných Vít Bárta s prezidentem probíral především vyšetřování případů, které vedly k pádu Nečasovy vlády. „Věci veřejné informovaly pana prezidenta o našich obavách ze zneužití vojenského zpravodajství v rámci vyšetřování kauzy CASA. Dále jsme s panem prezidentem hovořili o garanci nezávislosti celého vyšetřování, které se dotýká současné vládní a parlamentní krize,“ řekl Bárta po jednání.

Předseda Věcí veřejných navštívil lánský zámek jako zástupce poslední z politických stran, které Miloš Zeman na jednání pozval. Bárta již dříve podpořil vypsání předčasných voleb namísto sestavování nové vlády, která by hledala podporu v současné sněmovně.

Představitele VV v Lánech uvítala skupina aktivistů s peticí, ve které žádají o rozpuštění Poslanecké sněmovny a také chtějí, aby politici dali občanům větší prostor. Zhruba dvacítka aktivistů ovšem chtěla svoji výzvu předat prezidentovi, nikdo ze zástupců Hradu ji však nepřevzal. Představitelé iniciativ však uvedli, že už dříve dokument poslali prezidentovi také poštou.

Vít Bárta a Kateřina Klasnová (oba VV) přijíždějí na lánský zámek
Zdroj: ČT24

O vypsání předčasných voleb usiluje i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který také shání 120 poslanců, jejichž hlasy jsou potřeba pro rozpuštění sněmovny. Předčasné volby podpořila také KSČM, jejíž předseda Vojtěch Filip navštívil lánský zámek v sobotu – stejně jako špičky sociální demokracie. Již v pátek přijeli za Milošem Zemanem zástupci koaličních ODS a TOP 09, kteří naopak chtějí sestavit novou vládu.

ODS do čela nové vlády navrhla dosavadní předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. O tom, koho jmenuje novým premiérem namísto Petra Nečase, který podal demisi v pondělí, však musí rozhodnout prezident Zeman. Ten oznámil, že veřejnost se svým názorem na řešení situace seznámí v úterý.