Kauza kladrubského hřebčína: Z vazby bylo propuštěno osm osob

Pardubice - Všech osm obviněných v kauze národního hřebčína v Kladrubech nad Labem je volných. Soudci pardubické pobočky krajského soudu je propustili z vazby po třech týdnech. Trestní stíhání kvůli machinacím s veřejnými zakázkami při opravě hřebčína ale pokračuje. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová s propuštěním nesouhlasí. Obává se, že budou ovlivňovat svědky a mařit vyšetřování.

Podle místopředsedy soudu Milan Špryňara krajský soud na rozdíl od soudu okresního před třemi týdny neshledal žádný důvod, který by nutil držet obviněné ve vazbě. Stížnost proti vazbě všech obviněných tak soud uznal a propustil je. 

Podle regionálního redaktora ČT Vlastimila Weinera se tak na svobodu dostal šéf stavební skupiny Enteria Libor Joska. Mezi propuštěnými jsou i další Joskovi kolegové z firmy Chládek a Tintěra Pardubice, která do skupiny také patří, tedy generální ředitel firmy Petr Pejcha a jeho náměstek Martin Havelka. Z policejní cely se dostala i Simona Voňková, vedoucí hřebčína Kladrubech i zástupce stavebního dozoru Vladimír Nový. 

Soudce Špryňar ale zdůraznil, že soud nezkoumal, zda samo trestní řízení kvůli pletichám při veřejné soutěži a kvůli poškozování finančních zájmů Evropské unie je důvodné, či nikoliv. Stíhání obviněných, kteří se měli domlouvat na soutěži o zakázku na opravu hřebčína, tedy pokračuje.

Terčem vyšetřování je zakázka na opravu hřebčína v Kladrubech

Policie skupinu osob zatkla při rozsáhlém zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného  zločinu v pátek 31. května. Minulý rok hřebčín dostal na generální opravu 17 objektů dotaci 300 milionů korun z Integrovaného operačního programu. Rekonstrukce měla začít už loni, kvůli nedostatkům však muselo být zrušeno a znovu vyhlášeno výběrové řízení. 

Kladrubský hřebčín a kmenové stádo běloušů je od roku 2002 národní kulturní památkou. Česká republika také usiluje o to, aby byl zapsán na prestižní seznam UNESCO. Chov koní v Kladrubech má několikasetletou tradici. V roce 1579 císař Rudolf II. chovu udělil statut císařského dvorního hřebčína.

Někteří manažeři se měli domlouvat na cenách, jiní měli mít lepší informace než ostatní. Soutěž na opravu hřebčína v Kladrubech se letos v květnu opakovala. V té první byly diskriminované firmy z Evropské unie. Ale i druhý tendr ministerstvo zemědělství jako podezřelý zrušilo.