Emmerová, Dryml, Pecina: Známe možné ministry Zemanovy vlády

Praha – Prezident Miloš Zeman jmenuje zítra odpoledne nového premiéra, který vystřídá Petra Nečase. Půjde zřejmě o úřednický kabinet, který nebude mít podporu ve sněmovně. Zeman zatím žádná jména nepotvrdil, v médiích se v souvislosti s příštím premiérem nejčastěji mluví o bývalém ministru financí Jiřím Rusnokovi. Toto jméno portálu ČT24 potvrdil i nejmenovaný vládní zdroj a prozradil i další členy kabinetu: ve vládě mají zasednout třeba bývalí ministři Pecina, Kohout či Emmerová.

Mezi kandidáty pro úřednickou vládu nejsou žádná překvapivá jména. Zeman na dnešním brífinku uvedl, že by ve vládě měli být zastoupeni zástupci obou stran sociálního smíru – podle zdroje ČT24 zamíří šéf Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák na ministerstvo průmyslu. Odbory pak má v kabinetu zastupovat Jaroslav Zavadil, který šéfuje Českomoravské konfederaci odborových svazů. Zavadil má v úřednickém kabinetu zastávat post vicepremiéra, zřejmě zamíří na ministerstvo práce. Zavadil ale vpodvečer v Interview ČT24 tuto možnost odmítl.

Další čtyři resorty by pak měli obsadit politici, kteří už dříve ve vládě (či stínové) působili a mají k Zemanovi blízko. Na ministerstvo spravedlnosti má podle informovaného zdroje zamířit Marie Benešová, bývalá stínová ministryně spravedlnosti, která Zemanovi dělá poradkyni pro oblast justice. Ta ovšem pro portál ČT24 uvedla, že jí zatím nikdo žádnou funkci nenabídl. „S panem prezidentem jsem naposledy mluvila před čtrnácti dny. Beru to jako čiré spekulace.“ Ministrem zahraničí má být Jan Kohout, který tento post už zastával ve Fischerově úřednické vládě (tam ho nominovala ČSSD). Kohout podpořil Zemana před druhým kolem prezidentské volby. „Nikdo mi nic nenabízí,“ sdělil portálu ČT24 ke své možné nominaci na ministra Kohout. Také Martin Pecina už seděl ve Fischerově kabinetu na postu ministra vnitra a na stejný post s ním prý počítá také Zeman. Pecina letos opustil ČSSD a ve volbách má kandidovat za SPOZ.

Na ministerstvo zdravotnictví se pak zvažují dvě jména: první kandidátkou je Milada Emmerová, která už byla ministryní zdravotnictví v letech 2004–2005. Emmerová má blízko ke Straně práv občanů Zemanovci, loni dokonce chtěla přerušit členství v ČSSD a za SPOZ kandidovat v krajských volbách na Plzeňsku. Proti tomu se ale postavilo vedení sociálních demokratů. Druhým jménem je pak senátor Vladimír Dryml – bývalý Rathův náměstek na ministerstvu zdravotnictví dokonce loni opustil ČSSD a přestoupil k Zemanovcům – v Senátu pak pomáhal shánět hlasy pod Zemanovu prezidentskou kandidaturu. Dryml nechtěl jednání o postu v úřednické vládě ani potvrdit ani vyvrátit. „Je to záležitost pana Zemana, počkejte si na zítra.“ Ministerskou funkci by ovšem podle svých slov přijal, ale jen za podmínek, že by byla změněna úhradová vyhláška a zvýšily by se platby za státní pojištěnce.

Vizitky možných kandidátů na premiéra:

Prezident Miloš Zeman podle svých slov zvažuje čtyři kandidáty na premiéra - vedle exministra financí Ruskoka by podle médií mohl v čele kabinetu stanout také Zemanův poradce Jaroslav Zavadil nebo Martin Pecina. Šéf svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák dohady o své osobě popřel, podobně se v Interview ČT24 vyjádřil i Zavadil. 

MARTIN PECINA (44) má s úřednickou vládou zkušenosti – ve vládě Jana Fischera byl ministrem vnitra. Poté získal ve volbách poslanecký mandát za ČSSD, za necelý rok ho ale složil. V současnosti je generálním ředitelem a místopředsedou představenstva společnosti Vítkovice Power Engineering, která je součástí strojírenského holdingu Vítkovice Machinery group. Čtyři roky stál v čele Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, předtím šéfoval podniku Hutní projekt.

Martin Pecina
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Pecina vystudoval Vysokou školu báňskou Ostrava, má i titul MBA. Do roku 1997 byl členem ODS (do strany vstoupil podle svých slov v roce 1993), v letech 2001 až 2005 byl členem ČSSD, členství se vzdal v souvislosti s nástupem do funkce předsedy antimonopolního úřadu. V roce 2010 se do ČSSD vrátil a letos v lednu z ní opět vystoupil. Vadilo mu, že levice nepostavila společného prezidentského kandidáta a že ČSSD nenavrhla do této funkce Miloše Zemana.

Rovněž JIŘÍ RUSNOK (52) má ministerskou zkušenost – za Zemanova působení byl ministrem financí, ve Špidlově kabinetu vedl ministerstvo průmyslu a obchodu. Nyní radí v oblasti financí Zemanovi, je také členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a posledních deset let působí ve vedení penzijního fondu ING. Před deseti lety neúspěšně kandidoval na předsedu ČSSD. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Jiří Rusnok
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Letos v únoru Zeman nabídl Rusnokovi místo v bankovní radě České národní banky. Tu by měl Zeman doplňovat nejdříve příští rok a Rusnok řekl, že by nabídku zřejmě přijal.

JAROSLAV ZAVADIL (68) šéfuje od roku 2010 Českomoravské konfederaci odborových svazů, jako odborový předák působí od sametové revoluce, kdy se stal šéfem organizace v podniku Stavostroj v Novém Městě nad Metují. Je členem správní rady Zemanova nadačního fondu.

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Vyučil se elektromontérem, poté vystudoval Střední průmyslovou školu elektrotechnickou v Dobrušce. Není členem žádné politické strany, a jak řekl po svém zvolení do čela největší české odborové centrály, ani se jím stát nehodlá. Zavadil vstoupil před svým zvolením šéfem ČMKOS do povědomí veřejnosti jako moderátor odborářských mítinků, který si často „nebral servítky“.

Vydáno pod