Politická scéna oponuje Zemanovu plánu. Úřednické vládě říká „NE“

Praha – Představitelé parlamentních stran protestují proti záměru prezidenta Miloše Zemana vytvořit úřednickou vládu. Zeman chce kabinetem expertů řešit stávající politickou krizi, kterou rozpoutal policejní protikorupční zásah a následná demise premiéra Petra Nečase; představitelé stran zastoupených ve sněmovně ale upozorňují, že úřednický kabinet nemá v dolní komoře podporu a tím pádem ani legitimitu. Opozice pak volá po předčasných volbách.

Prezident Zeman svůj záměr vytvořit úřednický kabinet stejně jako jméno premiéra oficiálně oznámí zítra, již dnes ho ale potvrdil po jednání tripartity. O řešení politické krize jednal na zámku v Lánech, žádná ze stran se ale pro cestu úřednického kabinetu nevyslovila. Koalice navrhovala uchování současného kabinetu, opozice žádala předčasné volby.

JAK NA ZEMANA REAGUJE KOALICE:

Strany vládní koalice usilovaly o pokračování současného kabinetu s obměnou v premiérském křesle – za premiéra Petra Nečase navrhovaly předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou (oba ODS). „Myslela jsem, že názory politických stran budou pro prezidenta oporou v rozhodování. Nejspíše probíhaly ve chvíli, kdy už byl rozhodnutý a nemohly s tím jeho názorem nikterak pohnout,“ prohlásila dnes Němcová. „Jednoznačně jsme panu prezidentovi řekli, že takovou vládu nepodpoříme, a na tom se určitě nic nezmění.“

Jmenování úřednické vlády ODS odmítá. „Případný pokus o její jmenování v této situaci by ODS považovala za zjevnou snahu obejít parlament, na jehož důvěře má podle Ústavy České republiky být vláda postavena. Byla by to první úřednická vláda sestavovaná proti vůli všech parlamentních stran,“ uvedlo vedení ODS.

Kriticky se k Zemanovu plánu staví i TOP 09. „Pokud by pan prezident bez konzultace a spolupráce s politickými stranami stanovil vládu odborníků, tak je to naprosto bezprecedentní snaha o změnu našeho ústavního systému,“ doplnila místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Jsem si naprosto jistá, že nezvedneme ruku pro vládu jmenovanou panem prezidentem na tomto formátu.“ Ministr zahraniční v demisi a šéf strany Karel Schwarzenberg soudí, že se sněmovna rozpustí a budou nové volby. V souvislosti s úřednickým kabinetem pak hovořil o návratu ke korporativismu. „Je to zajímavý návrat ke korporativistickému státu,“ řekl Schwarzenberg a zmínil například předválečnou Itálii pod vedením Benita Mussoliniho. Zdůraznil ale, že Zemana k Mussolinimu nepřirovnává.

Zeman dnes také na Hradě přijal vicepremiérku v demisi Karolínu Peake (LIDEM), aby s ní probral řešení současné politické krize. „Bez znalosti složení a programu jakékoli nové vlády nechci dopředu vydávat bianco šeky na její podporu. Tak jako nepodepisuji prázdné smlouvy,“ prohlásila po schůzce Peake. Zeman se v uplynulých dnech sešel za stejným účelem se zástupci ostatních politických stran. 

JAK NA ZEMANA REAGUJE OPOZICE:

Proti úřednické vládě je také vůbec nejsilnější strana ve sněmovně, opoziční sociální demokracie. Její poslanci už také shromáždili dostatek podpisů, které umožňují zažádat o svolání mimořádné schůze sněmovny, na níž by se hlasovalo o jejím rozpuštění. Předseda klubu ČSSD Jeroným Tejc předpokládá, že nyní by pro rozpuštění dolní komory hlasovalo zhruba 90 opozičních poslanců, tedy i členů klubu VV. Pro souhlas s rozpuštěním jsou však nutné hlasy nejméně 120 poslanců.

Hlasy TOP 09, ODS, případně obou stran jsou pro konec sněmovny nutné, bez nich opozice dostatečný počet hlasů dohromady nedá. Hradní „NE“ Miroslavě Němcové proto ČSSD vítá. „Jsem rád, že pan prezident nepodpořil pokračování stávající koalice a tím v podstatě urychlil debaty o možném konci sněmovny,“ reagoval Tejc. „Je to věc, která by měla i další strany vést k tomu, že se dohodneme na rychlém konání voleb, které by mohly proběhnout počátkem září.“

Stejně hovoří i komunisté. „Jasně jsme řekli, že naší prioritou jsou předčasné volby. Na tom nemusíme nic změnit,“ řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš. „Pokud bude prozatímní vláda připravovat pouze finále návrhu státního rozpočtu a dovede zemi k předčasným volbám, dovedu si představit, že o této věci lze jednat,“ dodal. Podobně se vyjádřil i šéf strany Vojtěch Filip. „Prezidentův postoj ve věci jmenování vlády odborníků vnímáme v tuto chvíli sice jako legitimní, nicméně především pouze jako krátkodobé řešení. To nemůže nahradit jediné, skutečně adekvátní východisko, kterým je nová vláda, vzešlá z předčasných voleb v co nejbližším termínu,“ uvedl. 

Předčasné volby jsou nejlepším řešením také pro Věci veřejné. Šéfka poslanců této strany Kateřina Klasnová ale ve Studiu ČT24 připomněla, že na rozpuštění sněmovny je potřeba 120 poslaneckých hlasů. Jasno mají Věci veřejné v tom, že Miroslavu Němcovou coby premiérku nepodpoří. „Nepodpoříme žádnou staronovou vládu, paní Němcová pro nás absolutně není řešením celé věci,“ prohlásila Klasnová. Možnou existenci úřednické vlády prý ještě vedení strany ani poslaneckého klubu nestihlo probrat. 

JAK SE K POSTOJI POLITIKŮ STAVÍ HRAD:

Případné předčasné volby jako reakce na úřednickou vládu si už také vysloužily kritiku z nejvyšších míst Pražského hradu. „Je potřeba se spolehnout na zdravý rozum, a ne na sobecké zájmy poslanců. Vláda předstoupí před sněmovnu a uvidíme, jak se zachovají,“ prohlásil hradní kancléř Vratislav Mynář ve vysílání ČT24. Případný úřednický kabinet totiž podle něj musí připravit státní rozpočet na příští rok, vyřešit další období čerpání eurofondů a pomoct v odstraňování protipovodňových škod. Samotný Zeman kritiku rovněž odmítá – argumentuje ústavou, podle které není prezident při jmenování premiéra nikterak omezen.

Události o vládní krizi (zdroj: ČT24)