Bývalý náměstek Šiška čelí dalšímu stíhání, hrozí mu až 12 let

Praha - Městské státní zastupitelství v Praze rozšířilo stíhání bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky a někdejšího ředitele odboru informatiky Milana Hojera o zneužití pravomoci úřední osoby. Dosud policie muže vinila jen z podplácení, za což jim hrozilo až šest let. Nově je soud může poslat do vězení až na dvanáct let.

Šiška a Hojer podle policie nabídli firmě OKsystem přidělení veřejné zakázky za nejméně 100 milionů korun. Požadovali za to, aby firma stáhla stížnost na postup ministerstva, kterou podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Společnost si podle detektivů u antimonopolního úřadu stěžovala na to, že ministerstvo postupovalo nezákonně při jiné veřejné zakázce zadané tímto resortem a ministerstvem vnitra. Společnost OKsystem zajišťovala pro ministerstvo práce několik let informační systémy za stovky milionů ročně. Od loňska má ale ministerstvo jiné dodavatele. Podle deníku Mladá fronta DNES Šiška OKsystem od zakázky na reformování počítačových systémů „odstavil“.

Soud vzal Šišku začátkem října do vazby, po několika týdnech byl propuštěn. Podle soudu byl organizátorem trestné činnosti a měl faktickou moc něco ovlivňovat. Kvůli kauze rezignoval Jaromír Drábek (TOP 09) na post ministra.

Šiška podle médií čelí obvinění také v kauze údajně zmanipulovaných IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek na ministerstvu práce. Policie spolu s ním obvinila začátkem března dalších devět lidí z porušení povinností při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Podle detektivů Šiška se dvěma nejvyššími jednateli Fujitsu Technology a členy managementu firem Vítkovice IT Solutions, Digi Trade, Skill a Techniserv uzavřeli dohodu, že obejdou povinnost vyhlásit soutěž a rozdělí si trh s výplatou dávek. Celkem si prý mohly firmy přijít na zhruba 386 milionů korun, což je údajně o 180 milionů korun více, než by ministerstvo platilo, kdyby nechalo běžet vše při starém. Státní zástupce ale v květnu stíhání šesti lidí zrušil, podle médií však bývalý náměstek mezi obviněnými zůstal.