Kubice se zastal policistů, protikorupční zátah považuje za přiměřený

Praha – Ministr vnitra v demisi Jan Kubice se zastal kriminalistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a odmítl, že by protikorupční razie z poloviny června byla teatrální. Kubice to řekl po uzavřeném zasedání sněmovního bezpečnostního výboru s tím, že zásah na Úřadu vlády a v dalších institucích, jenž nakonec zapříčinil pád vlády Petra Nečase (ODS), považuje za přiměřený.

„V oblasti zásahu, té kritiky, jestli byl přiměřený, nepřiměřený, podle mého názoru přiměřený byl,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice. Odbor kontroly policejního prezidia podle něj bude akci prověřovat. „Jestli došlo k nějakým pochybením v jednotlivostech, to zatím nevím, ale v té kritice, ať už se jedná o beranidla, která měli (policisté) s sebou, ať už se jedná o kukly, tak si myslím, že zásah v této rovině byl v pořádku,“ poznamenal Kubice.

Připomněl, že policie zadržela osm lidí a provedla řadu domovních prohlídek prakticky v jedné době. „Když se to chrlí najednou, tak to může vypadat jako teatrální zásah, ale nedomnívám se, když se to vydělí těmi 30 domovními prohlídkami a zadrženými osobami,“ uvedl končící ministr. O teatrálním zásahu hovořil před poslanci Nečas v souvislosti se zadržením představitelů Vojenského zpravodajství, generálů Ondreje Páleníka a Milana Kovandy.

Po akci policie obvinila sedm lidí včetně někdejší nejbližší Nečasovy spolupracovnice Jany Nagyové, tří bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra a obou generálů. Kromě Kovandy skončili všichni ve vazbě. Nagyovou policie podezírá, že nechala prostřednictvím zpravodajství sledovat z čistě soukromých důvodů premiérovu ženu Radku. Druhá kauza, v níž Nagyová figuruje, se týká údajného podplácení bývalých poslanců, kteří se po rebelii proti daňovým změnám vzdali mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce ve státem vlastněných firmách.