Žalobkyně: Zveřejnění odměn Nagyové výrazně zhoršilo její pověst

Praha - Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák dnes u soudu odmítl vinu v kauze zveřejnění odměn Jany Nagyové, někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS). Obžaloba se týká zveřejnění odměn Jany Nagyové, bývalé šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS). Nagyová byla nedávno obviněna ze zneužití pravomoci a podplacení, Nečase stálo toto trestní stíhání post premiéra i předsedy ODS.

Obžaloba tvrdí, že Lenka Pikorová, která pracovala na úřadu vlády jako asistentka Nagyové a mimo jiné přebírala její výplatní pásky, dala dvě z těchto pásek členovi správní rady Nadačního fondu proti korupci Randákovi za účelem jejich zveřejnění v médiích.

Informace o příjmech Nagyové pronikly na veřejnost počátkem loňského roku. Podle médií brala jako vrchní ředitelka sekce kabinetu předsedy vlády základní plat kolem 30 tisíc korun, mzda se jí ale díky odměnám a příspěvkům několikanásobně zvýšila. Například jeden měsíc měla prý na výplatní pásce celkem 273 tisíc korun hrubého, tedy zhruba 190 tisíc korun čistého. Podle Úřadu vlády se odměny Nagyové pohybovaly v běžných relacích a vždy se odvíjely od odvedené práce. Třeba stotisícovou odměnu za leden 2011 si prý Nagyová vysloužila za organizaci Nečasových pracovních cest do Bruselu nebo přípravu podkladů pro summit NATO.

„Poškozené Mgr. Janě Nagyové bylo závažným způsobem zasaženo do soukromí a osobního života, neboť poškozená se poté stala veřejně známou, ačkoliv není veřejnou osobou, výrazně se zhoršila její pověst a došlo k poškození na cti. Lidé ji do současné doby poznávají na ulici, kdy často dochází k osočování poškozené na veřejnosti ze strany neznámých osob,“ uvedla dnes státní zástupkyně Martina Adámková u Obvodního soudu pro Prahu 1, který začal obžalobu projednávat. Dodala, že Nagyová bývá ze strany neznámých osob bezdůvodně žádána o finanční výpomoc, má obavy z vydírání a stává se terčem „nadávek a nepříjemných poznámek“.

Policie z úniku informací viní bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Randáka. Loni v říjnu ho začala stíhat kvůli neoprávněnému nakládání s osobními údaji. Randák dokumenty údajně předal internetovému deníku Insider, který je 16. ledna 2012 zveřejnil.

„Je přinejmenším s podivem, že to byl právě Úřad vlády, který jako poslední ze státních institucí odmítl poskytnout údaje o výši platů svých zaměstnanců. I když na druhou stranu se nyní není co divit,“ uvedl Randák v úterní tiskové zprávě.

Randák dnes u soudu řekl, že se necítí vinen. Obviněním prý měl být odstraněn ze scény v době, kdy se protikorupční fond zabýval kauzou dopravního podniku a lobbisty Ivo Rittiga. Uvedl, že Nagyová s Rittigem už tehdy spolupracovala a že ho Rittig nechal sledovat. Již dříve uvedl, že považuje obvinění za účelové, jde podle něj o Nečasovu pomstu.

  • „Já jsem tu věc neudělal. A i kdybych to udělal, tak to není trestný čin, jak to vykládají. (…) Budu rád, když se to dostane k soudu. Tam snad bude konečně možnost se k tomu vyjádřit, protože tu jsem zatím neměl,“ uvedl Randák.
Karel Randák ve vazbě (zdroj: ČT24)

Zveřejnění výše odměn Nagyové označil tehdejší premiér Nečas za politický útok. Média podle něj přistoupila ke zveřejnění ukradených osobních dokumentů, čímž „překročila Rubikon“. Podobné odměny prý dostalo na Úřadu vlády dalších 20 lidí. Celá situace kolem procesu se ale od březnového podání obžaloby výrazně zkomplikovala - Jana Nagyová, která je klíčovou svědkyní, sedí ve vazbě kvůli podezření z nelegálního sledování a korupce. „Nedokážu si představit, jak ten soud bude probíhat, jestli ji převeze eskorta,“ řekl Randák. O přeložení termínu totiž podle soudu nikdo nepožádal. Kromě Nagyové má přitom před soudem promluvit taky Nečas, i jeho výpověď je podle policistů velmi důležitá.

Soudkyně Dana Šindelářová odročila hlavní líčení na 15. července, kdy vyslechne svědky. Zatím není vyloučeno, že by se mezi nimi mohli objevit i Nagyová a Nečas.