Stalo se před rokem: Rusnok označil vládu odborníků za konec demokracie

Praha – Pověřený premiér Jiří Rusnok před rokem označil vládu odborníků za konec demokracie, nyní se postavil do čela kabinetu, který se tak prezentuje a chce Česko řídit v období hospodářské nestability. Na rozpor v Rusnokových slovech a činech upozornila předsedkyně Poslanecké sněmovny a koaliční kandidátka na premiérku Miroslava Němcová (ODS). Rusnok sám se ale brání. Citace je sice přesná, ale vytažená z kontextu. Vláda odborníků podle něj v případě nestandardních podmínek, které v Česku nyní panují, svůj smysl má.

Pověřený premiér Jiří Rusnok odmítl úřednickou vládu v chatu na stránkách společnosti Patria loni v únoru. Na otázku, zda by nebylo moudřejší, aby zemi řídili odborníci (například z NERVu), tehdy uvedl: „To, co říkáte, zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo.“

Na svém názoru stále trvá. V době politické turbulence je totiž podle něj situace jiná. „Obecně za normálních podmínek platí to, co jsem řekl v té odpovědi, a nic se na tom nemění, ale jestliže zde jsou podmínky poněkud nenormální, a to asi uznáte, že po pádu vlády není standardní situace, tak prezident republiky má několik možností a on zvolil tuto,“ poznamenal.

Pověření sestavením „vlády odborníků“, jak vznikající kabinet nazývá prezident, Rusnok od Miloše Zemana přijal včera odpoledne. „Přijal jsem (prezidentovo) pověření, protože má hluboký smysl. Tato země potřebuje řídit, rozhodovat, chcete-li vládnout,“ řekl v této souvislosti designovaný premiér.

Chat s Jiřím Rusnokem:

Otázka (Beránek, 9:52): Domnívám se, že je nesmyslné, aby zemi řídili ministři z řad politiků, neodborníků, jejichž prioritou je získat a udržet si hlasy voličů, kteří ve své většině jsou rovněž neodborníky, a teprve, když se pokazí vše, co je možné pokazit, ujímají se vlády odborníci, aby vyvedli zemi z krize, jako je tomu v Řecku, Itálií atd. Kromě toho si myslím, že by o zásadních věcech neměli rozhodovat poslanci, což jsou rovněž většinou politici, neodborníci, ale něco jako institucializovaný NERV. Jaký je váš názor? 
 
Odpověď (Jiří Rusnok, 15:24): To, co říkáte, zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo. Nicméně je jistě legitimní debata, která dnes mj. probíhá, o tom, zda např. v oblasti dlouhodobých důsledků nakládání s veřejnými penězi nemají pro aktuální politický establishment být zavedeny např. limity zadlužování, jelikož tyto dluhy budou platit teprve budoucí daňoví poplatníci.

Na Rusnokův výrok dnes upozornila předsedkyně Poslanecké sněmovny a nominantka vládních stran pro post premiérky Miroslava Němcová. „Potom nám musí vysvětlit, proč se najednou do odbornické vlády hlásí. Já odbornickou vládu předem odmítám, protože to je nesmysl, který měl být jen krycím jménem pro to, co se chystá,“ uvedla neurčitě s tím, že vznikající vláda má podle ní blíže nespecifikované zadání, které má naplnit.  

Němcová zároveň odsoudila vládní angažmá Martina Peciny (ministerstvo vnitra) a Jana Kohouta (aspirant na šéfa diplomacie), kteří zasedali už v posledním úřednickém kabinetu. „Jsou to lidé, kteří fungovali ve vládě Jana Fischera, která nese největší díl odpovědnosti za to, že nekonala v oblasti fotovoltaiky,“ podotkla Němcová. „Jestliže toto jsou odborníci, kteří na nás ušili nekonečnou zátěž, která má výši mnoha set milionů korun, potom o odbornosti této vlády velmi vážně pochybuji.“

Miroslava Němcová k situaci na politické scéně (zdroj: ČT24)