Kladívko nebyl obviněn, musel ale policii podat vysvětlení

Praha – Senátor Tomáš Kladívko, jehož byt včera prohlíželi policisté, nebyl z ničeho obviněn. Dnes měl přijít na policii a podat vysvětlení. Policisté si z bytu senátora odnesli počítač a mobilní telefon. Podle mluvčího ODS Jiřího Sochora z ničeho obviněn nebyl a ani se prý nečeká, že by se tak stalo. Kauza prý také nesouvisí s medializovaným případem zásahu na úřadu vlády.

„V tuto chvíli (Kladívko) není z ničeho obviněn, natož obžalován, ani nečeká, že by se tak stalo,“ uvedl mluvčí. Kladívko také popřel informace, že by policie prohledala i jeho kancelář v sídle horní komory. Policie ani jiný z orgánů činných v trestním řízení podle senátní tiskové tajemnice Evy Davidové o prohlídku nepožádaly.

Pětapadesátiletý Tomáš Kladívko byl do horní komory zvolen v roce 2008. Je předsedou senátní volební komise a členem jeho výboru pro zahraničí, obranu a bezpečnost. Ve výborech pro obranu a bezpečnost předsedal také sněmovní komisi pro kontrolu použití sledovací techniky Policií ČR.

Senátor ve středu potvrdil novinářům informace, že policisté si odnesli mimo jiné jeho počítač a mobilní telefon. „Myslím, že to určitě nemá souvislost s Vojenským zpravodajstvím ani s pražskými kauzami (podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga),“ uvedl už ve středu Kladívko.

Reportáž Jiřího Hynka a Richarda Samka (zdroj: ČT24)