ODS vzkazuje Zemanovi: Měl byste se chovat jako Klaus

Praha - Výkonná rada ODS jednala ve čtvrtek v podvečer o napětí na politické scéně a vznikající úřednické vládě Jiřího Rusnoka. Pověřený předseda občanské demokracie Martin Kuba už při příchodu na setkání občanských demokratů zopakoval stranické stanovisko, že ve sněmovně Rusnokův úřednický kabinet nepodpoří; ODS doufá, že prezident Miloš Zeman při případném druhém pokusu jmenování premiéra zohlední 101 hlasů, které drží ve sněmovně pravicová koalice, a sestavením vlády pověří společnou kandidátku Miroslavu Němcovou.

„Výkonná rada ODS vyzývá prezidenta, aby se vrátil ke standardním krokům při řešení politické krize analogicky ke krokům Václava Klause při výměně premiérů vlád ČSSD v letech 2004 a 2005,“ přednesl stanovisko širšího vedení strany předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

ODS se tak odkázala na vládní krizi ČSSD během volebního období 2002–2006, kdy nejprve nahradila premiéra Vladimíra Špidlu Stanislavem Grossem, aby se poté, co Gross odstoupil kvůli netransparentnímu financování svého bytu, do čela vlády postavil Jiří Paroubek.

„V parlamentní demokracii by prezident měl být spíše moderátorem politické diskuze, a ne silovým hráčem prosazujícím vlastní řešení proti vůli Poslanecké sněmovny v situaci, kdy existuje jasná většina podporující premiérku Miroslavu Němcovou,“ dodal Kubera.

ODS trvá na svém: Vláda má mít politický mandát

Občanští demokraté, podle nichž bude Rusnokova vláda kabinetem „vysloužilých politiků a přátel Miloše Zemana“, zároveň vyzvali designovaného premiéra, aby co nejrychleji předstoupil před sněmovnu se žádostí o důvěru. Jakékoli otálení by podle nich ohrožovalo ekonomiku a vystavilo ji riziku rozpočtového provizoria. Strany odcházející koalice již dříve řekly, že Rusnokův rozpočet nepodpoří.

Pověřený předseda ODS Martin Kuba už při příchodu na setkání občanských demokratů zopakoval stranické stanovisko, že ve sněmovně Rusnokův úřednický kabinet nepodpoří; ODS doufá, že prezident Miloš Zeman při případném druhém pokusu jmenování premiéra zohlední 101 hlasů, které drží ve sněmovně pravicová koalice, a sestavením vlády pověří právě Němcovou.

Oslovení členové grémia se shodují, že z potvrzených jmen kandidátů na ministry Rusnokovy vlády je jasné, že se nebude jednat o nepolitickou vládu. „Tuto vládu nepodpoříme, budou v ní lidé, kteří nebudou pro občany ani pro politickou scénu známi a nebude zřejmé, co budou na ministerstvu prosazovat,“ prohlásil Pospíšil ještě před jednáním širokého vedení stran. „Těžko je možné takovouto vládu v parlamentní demokracii prosazovat. Vláda má mít politický mandát a má být ustavena na základě politických stran, které uspěly ve volbách.“