Děti se loučí se školním rokem, Fiala s nimi i s ministerstvem

Praha – Dětem dnes po deseti měsících skončil školní rok a všichni školáci si v poslední den převzali vysvědčení, jako ohodnocení své celoroční práce. Zároveň jim v sobotu začínají vytoužené dvouměsíční prázdniny. Se žáky se dnes v pražské škole Červený vrch rozloučil ministr školství v demisi Fiala, v září děti přivítá jeho nástupce, o němž se stále jedná.

„Prázdniny si nesmíme příliš krátit nějakými proslovy,“ řekl žákům posledních ročníků ministr, popřál jim hezké prázdniny a snadný nástup na střední školy. Ví prý, o čem mluví, jeho dcera dnes totiž také končí devátou třídu. Premiantům pak ministr přivezl knihy mapující kulturní dějiny od příchodu slovanských věrozvěstů.

Za jedničky do zoo i do muzea

Za hezké známky chystá pro děti řada obchodníků, ale také muzeí, hradů, zámků či zoologických zahrad slevy a zábavné programy. Odměnu za dobré známky nachystala pro školáky mimo jiné pražská zoo, děti, které mají jedničku z přírodovědných předmětů, měli v pátek vstup za korunu. Do Národního technického muzea budou mít v pátek a o víkendu volný vstup zase ti, kteří prospěli s vyznamenáním.

České školy si mohou vybrat ze tří způsobů hodnocení žáků - klasicky pomocí známek, slovně nebo letošní novinkou - kombinací obojího. Tu ale zatím používá jen málo škol.

Příklady známkování jinde ve světě

Německo známkuje od jedničky pro ty nejlepší, po šestku za nedostatečný výkon. V první a druhé třídě stačí jen slova.

Neobyčejně širokou paletu mají k dispozici ve Francii - maximum je dvacítka - druhý pól nula. Vysvědčení doplňuje písemný komentář učitele o práci žáka a dosažených pokrocích.

Nejliberálněji se v Evropě chová Švédsko. Na prvním stupni se hodnotí pouze ústně, na druhém se pak známky nesdělují veřejně. Hodnocení funguje i obráceně - žáci se vyjadřují k pedagogům a vyplňují dotazníky, jak se jim jejich výuka zamlouvá.

Ve Spojených státech používají písmena, která vyjadřují procentuální úspěšnost v testech. A rovná se výborný výsledek - F nedostatečný. Další informace dostávají rodiče v podrobných zprávách ze školy.

Rušno ale, stejně jako každý rok, očekává i Linka bezpečí, kam se obracejí nešťastné děti, jejichž vysvědčení nedopadlo podle očekávání rodičů. Odborníci před křikem, bitím nebo nevhodnými poznámkami na adresu dítěte varují. „Rodiče by se měli spíše zajímat o příčiny zhoršených známek, které mohou poukazovat na špatné vztahy ve třídě, šikanu, na speciální vzdělávací potřeby dětí nebo změněnou situaci v rodině,“ uvedl vedoucí linky Petr Porubský s tím, že rodiče by se hlavně měli o prospěch svého potomka zajímat celoročně, nejen na vysvědčení.

Někteří starší školáci ale chtějí hodit starosti za hlavu a připít si na začátek prázdnin sklenkou alkoholu. Podle ankety Fóra Pijte s rozumem plánuje konec školního roku oslavit alkoholem téměř třetina žáků.