Füle: Jmenování Rusnokovy vlády může zbrzdit čerpání peněz z EU

Praha - Eurokomisař pro rozšiřování Evropské unie Štefan Füle v Interview ČT24 připustil, že případné jmenování takzvaného úřednického kabinetu může podle jeho kolegů v Bruselu zbrzdit čerpání evropských peněz. Zároveň řekl, že případnou účast v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka by odmítl. Füle už příští rok nechce obhajovat ani post eurokomisaře.

Podle Füleho se mluví o tom, že Rusnokův kabinet by urychlil a napravil problémy spojené například s čerpáním strukturálních fondů. „Musím říct, že kolegové v Evropské komisi mě spíš varovali, aby to nedopadlo přesně naopak. Aby ty změny na nejvyšší úrovni nevedly k tomu, že celý úřednický aparát trošičku přibrzdí, místo toho, aby akceleroval,“ upozornil.

Momentální politická situace v Česku je navíc podle Füleho pro jeho kolegy v EU těžko pochopitelná: „I pro nás je složitější některé věci komentovat tak, abychom přesvědčili kolegy v Evropské unii, že to, co probíhá, je naprosto standardní situace.“

Evropská komise chce ale už na podzim od vlády slyšet, jak chce v příštích sedmi letech právě s evropskými penězi naložit. Kabinet kvůli tomu potřebuje schválit klíčový dokument. Obavy, že se kvůli výměnám na ministerstvech dotace zpozdí, mají i starostové dotčených obcí.

Ministerstva ale tvrdí, že obavy nejsou na místě. Vyřizování dotací jde podle nich po úřednické linii, nikoli přes špičky resortu. „Současná vládní krize, respektive příchod nové vlády nemá na financování těchto projektů vliv,“ uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík. Evropská unie navíc projekty financuje podle závazných a přesně daných pravidel. Pokud obce a města tyto podmínky už dříve splnily, nebude se na nich nic měnit.