Nečasova vláda vyklízí kanceláře, Heger lituje klíčové reformy

Praha - Ministři končící vlády Petra Nečase začínají pomalu vyklízet své kanceláře. S jejich odchodem padají i plány, které ještě do konce volebního období měli. Šéf rezortu zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) neprosadí zrušení poplatků v nemocnicích pro děti do 18 let. Petr Fiala zase nestihne předložit nový vysokoškolský zákon, který měl rozdělit univerzity do tří kategorií. Naposledy se Nečasova vláda v demisi sejde zřejmě příští týden. Během necelých dvou týdnů by ji měl vystřídat kabinet Jiřího Rusnoka.

Heger zřejmě patří mezi ministry, kteří mohou pádu vlády litovat ze všech svých kolegů nejvíc. Nestihne totiž prosadit svou klíčovou reformu. Už příští týden chtěl kabinetu předložit zrušení nemocničních poplatků pro děti do 18 let, návrh na zpoplatnění amalgámových plomb a zavedení bonusů za návštěvy preventivních prohlídek. „Samozřejmě mě to mrzí, ten balík zákonů o pojišťovnách jsme pokládali za takový bonbónek na konci naší cesty,“ řekl České televizi.

Petr Nečas (ODS), předseda vlády v demisi: „Čeho lituji, že ještě nestihnu… Lítost do politiky nepatří. Politika je disciplína s velmi krutými pravidly, takže tam na lítost není místo.“

Kromě ministra zdravotnictví si už začínají balit své osobní věci i další členové odcházející vlády. „Na vystěhování ministra stačí jen dostatečné množství krabic od banánů,“ poznamenal ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). Na rozdíl od Hegera stihl své klíčové návrhy poslat do sněmovny. Zda je dolní komora schválí, ale není vůbec jisté.

Kalouskovy návrhy v Poslanecké sněmovně
Zdroj: ČT24

Odcházející vláda už zcela jistě nestihne rozhodnout ani o pronájmu nadzvukových letounů a o dostavbě Temelína. Kromě problémů s sKartami budou muset ministři svým nástupcům přenechat i ušetřené miliardy, které chtěla vláda použít nejen na opravy silnic, ale hlavně na řešení povodňových škod.

Během necelých dvou týdnů by měl Nečasovu vládu vystřídat kabinet Jiřího Rusnoka. Designovaný premiér má po třech dnech vyjednávání zatím potvrzená čtyři jména ministrů. Vnitro povede Martin Pecina, ministryní spravedlnosti bude Marie Benešová, šéf potravinářské komory Miroslav Toman přijal místo ministra zemědělství a bývalý ředitel České televize a televize Óčko Jiří Balvín post ministra kultury. Dalších pět kandidátů si vzalo čas na rozmyšlenou.

Ministři končící Nečasovy vlády začínají balit (zdroj: ČT24)