Neodolatelná nabídka na pobyt zdarma? Nenaleťte podvodníkům

Praha - S nadcházejícím časem dovolených se množí podvodné nabídky na internetu. Slibují nezapomenutelné prázdniny v tuzemsku i v zahraničí - a to úplně zadarmo. Ten, kdo uvěří, ovšem většinou ve finále zaplatí víc, než kdyby jel s cestovní kanceláří.

Neodolatelná e-mailová nabídka slibuje za vyplnění dotazníku pět nocí ve vybraném hotelu - pouze výměnou za osobní údaje a 300-400 korun, za které společnost pošle vouchery. Až když certifikát na pobyt přijde, vyjde najevo, že „zdarma“ se skutečně nekoná.

Za pobyt turisté opravdu nezaplatí, musí si ale objednat stravu, a ta je drahá. Namátkou – polopenze v hotelu v Chorvatsku 45 eur, ve Španělsku 70 eur a v Itálii dokonce 116 eur za osobu a den. Ve výsledku se tak mnohdy více vyplatí jet do konkrétního hotelu bez „slevového“ šeku.

Podle zákona jde o klamání spotřebitele, při škodě nad pět tisíc korun i o podvod. „Pokud je někde napsáno, že je něco gratis nebo zdarma, tak je to nekalá obchodní praktika a za to může být uložena pokuta ČOI až pět milionů korun,“ říká právní poradkyně sdružení Spotřebitel.net Kristýna Opletalová.

Podle Kateřiny Petříčkové z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur je hlavní problém to, že společnosti, které tyto pobyty nabízejí, se obvykle nedají vystopovat.

Podvodné nabídky zahraničních zájezdů (zdroj: ČT24)