Strakova akademie se zaplňuje, Rusnok obsadil čtyři další ministerstva

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok během dnešních jednání v Kramářově vile doplnil vládní sestavu o čtyři nová jména. Bývalý poslanec za ČSSD a někdejší ředitel Lesů ČR František Koníček bude ministrem práce a sociálních věcí. Nabídku ministerského křesla na resortu zahraničních věcí přijal někdejší diplomat Jan Kohout (ČSSD). Novým ministrem školství bude přírodovědec Dalibor Štys, zdravotnictví se ujme Martin Holcát. Naopak viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar odmítl ujmout se ministerstva životního prostředí. Místní rozvoj by mohl řídit starosta Kyjova František Lukl, nabídku zváží.

„Nabídku jsem obdržel na post ministra práce a sociálních věcí a nabídku jsem i přijal. Kdo zná mé CV, ví, že jsem nikdy výrazné politické ambice neměl, jde mi spíš o věcné manažerské řízení a myslím, že toho jsem schopen a tomuto cíli pana Rusnoka mohu napomoci,“ prohlásil po návštěvě Kramářovy vily nastupující ministr práce a sociálních věcí František Koníček.

Podle jeho slov ministryně v demisi Ludmila Müllerová (TOP 09) uklidnila situaci v resortu, není tedy potřeba razantních zásahů. Je podle něj potřeba dokončit legislativní návrhy. Za zásadní považuje téma sKaret a minimální mzdy. Tu chce navýšit o pět set korun. „Někdo by si mohl zkusit, jak vyžije s osmi tisíci korunami nebo tři sta padesáti eury na měsíc,“ vysvětluje. Kromě toho chystá zvýšení plateb státu za pojištěnce. Dnes platí za děti, důchodce a nezaměstnané 723 korun. Nově by to mohlo být minimálně o padesát korun víc.

Koníček v minulosti působil jako náměstek ministra práce a sociálních věcí. Od června 2005 do začátku roku 2006 byl poslancem za ČSSD. Za sociální demokracii byl opakovaně zvolen v komunálních volbách do zastupitelstva obce Jinočany. V letech 2006 až 2007 vedl Lesy ČR. V roce 2005 usedl jako náhradník do sněmovny za zesnulou kolegyni (na mandát rezignoval v lednu 2006). Mimo jiné byl místopředsedou sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Dva roky byl také náměstkem ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Novým ministrem školství by měl být Dalibor Štys, přírodovědec a zaměstnanec ministerstva školství. Štys to potvrdil serveru Česká pozice. „Osloven jsem byl a nabídku jsem přijal,“ cituje server Štyse. Nastupující ministr školství v Událostech, komentářích uvedl, že rozhodování nebylo jednoduché, jako úředník ministerstva ale cítí povinnost postavit se do čela resortu a dokončit rozdělanou práci. „Rozmýšlel jsem se asi 4 dny. Považuji to za službu státu a budu se snažit ji vykonávat s plnou odpovědností,“ uvedl Štys. Štys od loňska vede na ministerstvu školství odbor výzkumu a vývoje. Předtím pracoval pro Jihočeskou univerzitu v Českých Budějovicích, kde založil Ústav fyzikální biologie v Nových Hradech.

  • „Nikdy jsem se politicky neangažoval. Nastoupil jsem na ministerstvo jako úředník a cítím se jako úředník, který je povinen zúřadovat věci, které je zúřadovat potřeba,“ uvedl Štys.

„Já jsem se dnes s panem ministrem Fialou bavil a dohodli jsme se přesně na tom, jakým způsobem převezmu agendu a jakým způsobem budu v té agendě pokračovat, a mám jeho plnou důvěru,“ dodal. S resortem je obeznámený jen z části, nynějších náměstků se zbavovat nehodlá, jsou to podle něj odborníci.

Ministrem zdravotnictví bude náměstek motolské nemocnice Martin Holcát. Dříve byl náměstkem ministra. Serveru iHNED.cz řekl, že dnes přijal nabídku, která přišla již minulý týden ve čtvrtek. „Ve zdravotnictví se pohybuji od roku 1996, zkušenosti mám a myslím, že je potřeba nějakým způsobem pokračovat dál,“ řekl serveru Holcát; jako lékař se specializuje na obor ušní-nosní-krční a je uznávaným manažerem.

Lukl zřejmě ministerské křeslo přijme, jasno bude ve středu

František Lukl působí vedle funkce starosty Kyjova i jako místopředseda Svazu měst a obcí ČR. Při odchodu z Kramářovy vily řekl, že se s Rusnokem bavil především o přípravě nového programovacího období pro čerpání z evropských fondů od roku 2014 a reformě veřejné správy.

„Zdali se posuneme z institucionální spolupráce Svazu měst a obcí ČR a Vlády ČR i na tu osobní spolupráci, jsme se domluvili, že se shodneme ve středu,“ prohlásil Lukl s dodatkem, že v tuto chvíli se kloní spíš k variantě, že na nabídku kývne. „Nicméně je nutné, abych si některé záležitosti vyřešil právě v rámci města Kyjova,“ podotkl.

Nabídku stále zvažuje také současný ministr obrany Vlastimil Picek a bývalý ministr dopravy v Zemanově vládě Jaromír Schling. Tři křesla potom zůstávají v rodícím se kabinetu neobsazená – Jiřímu Rusnokovi chybí ministr financí, průmyslu a životního prostředí.

František Lukl
Zdroj: ČT24

Kohout hodlá jmenovat velvyslance

Ministrem zahraničních věcí bude někdejší diplomat Jan Kohout (ČSSD), podle svého vyjádření nabídku přijal. Kohout už byl ministrem v úřednické vládě Jana Fischera. „Za hlavní priority považuji stabilizaci resortu, procesní i personální, včetně obnovení procesu střídání velvyslanců,“ uvedl Kohout. Kvůli sporům mezi prezidentem Milošem Zemanem a dosavadním ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) bylo střídání skupiny velvyslanců zastaveno.

O věci již také jednal s ředitelem hradního zahraničního odboru Hynkem Kmoníčkem. „Parametry příští dohody o obsazení velvyslaneckých postů postupně bod po bodu projednáváme. Jednání budou ještě tento týden pokračovat,“ uvedl Kmoníček s tím, že s diplomatickým angažmá Livie Klausové a Vladimíra Remka už vyslovil souhlas pověřený premiér Rusnok. Mezi své další priority budoucí ministr řadí především ekonomickou diplomacii, kterou prosazuje i Zeman, včetně nastavení vztahů s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Špicar ministerskou nabídku s díky odmítl

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar odmítl křeslo ministra životního prostředí. „Přestože si důvěry pana premiéra velmi vážím, rozhodl jsem se jeho nabídku nepřijmout. V omezeném čase, který bude mít tato vláda k dispozici, by s největší pravděpodobností nebylo možné dostatečně kvalitně připravit a prosadit legislativní návrhy, které považuji za klíčové, jako je například zákon o odpadech a další,“ uvedl Špicar. Odmítnutí nabídky zdůvodnil také tím, že by nerad odcházel od rozdělané práce v Aspen Institute Prague a Svazu průmyslu a dopravy.

Minulý týden na nabídku místa v kabinetu kývli Martin Pecina jako staronový ministr vnitra a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová (ČSSD) jako ministryně spravedlnosti. Zemědělství má vést šéf Potravinářské komory Miroslav Toman a ministerstvo kultury bude řídit bývalý šéf České televize Jiří Balvín.