Mynář v kritice šéfa ČSSD nijak nepolevuje, ba naopak

Praha – Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář se podruhé v krátké době pustil do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, vytkl mu nedostatečnou osobní statečnost, slabost, změnu postojů i jeho vyjádření směrem k vznikající vládě. Sobotka o ní hovořil jako o jakési vládě Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ), což Mynář ve svém příspěvku na stranickém webu označil za „trapné, až hloupé“, protože žádný z dosavadních ministrů ani kandidátů není členem této strany.

„Nejdříve nemáte osobní statečnost postavit se jako předseda vítězné strany do čela vlády a místo toho stavíte vaše zájmy a zájmy sociální demokracie sobecky před zájmy občanů této země,“ pokračuje ve vyjádření nazvaném Náhlé procitnutí, které podepsal jako předseda SPOZ Zlínského kraje. „Když to udělá Marie Benešová, která je připravena převzít tento úkol, tak vaše reakce je hodna malého dítěte, kterému na pískovišti berou bábovičky, a jediné, co vás napadne, je pokus o její vyloučení z ČSSD.“

Narážel tím na to, že sociální demokracie nejprve odmítala účast na jakékoliv vládě, dokud se neuskuteční nové volby, a Benešovou, která se má stát ministryní spravedlnosti, chtěla vyzvat k odchodu ze strany. V pátek ale ČSSD připustila, že by se při případném druhém pokusu ujala sestavení vlády.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Zdroj: Divíšek Martin/ISIFA/VLP

„A aby toho nebylo málo, tak v momentě, kdy procitnete a zjistíte, že vám ujíždí vlak, tak náhle berete zpátečku a jste připraven si říct o sestavení vlády,“ míní Mynář, podle kterého takový pokus „samozřejmě nemá šanci na úspěch“.

„Takže závěrem jen postesknutí, že v čele ČSSD není osobnost. Kdyby byla, tak by hledala dohodu s levicovým prezidentem a nedělala by veletoče ze dne na den, jak se jí to hodí,“ dodává hradní kancléř, podle něhož je Sobotka „tak slabý, jako je stisk jeho ruky, kterou vám podává“.

  • Mynář šéfa sociálních demokratů velmi tvrdě kritizoval již na konci května, kdy mu vyčetl například kritiku postupu prezidenta Miloše Zemana při jmenování profesorů, složení stínové vlády nebo projev na pohřbu Valtra Komárka.
Vydáno pod