Galerie u Myšáka - místo, kde se sbíhají nitky korupční kauzy

Praha – Galerie u Myšáka je nejen lukrativní pražskou adresou, luxusní dům spojuje i některé aktéry v kauze bývalé šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové. V objektu sídlí lobbista Roman Janoušek, byt tu ale vlastní i bývalý náměstek pražského Vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek. Ten navíc byt pronajímá Jiřímu Tomanovi, bývalému vysoce postavenému úředníkovi pražského magistrátu. Galerii u Myšáka se podrobně věnovali Reportéři ČT. Více se dozvíte dnes večer na ČT1. Pořad začíná ve 22:00 hodin.

Celá aféra, která skončila pádem premiéra Petra Nečase, vypukla ve středu večer 12. června, kdy policisté z ÚOOZ začali zasahovat na řadě míst po celé ČR, mimo jiné na Úřadu vlády, ministerstvu obrany, ale i v sídlech Lesů ČR a u podnikatelů Ivo Rittiga a Romana Janouška a někdejšího žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Při 31 prohlídkách domů a nebytových prostor v posledních dnech zajistili policisté 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata.

Kauza se týká více případů: v prvním je Nagyová obviněna ze zneužití vojenské rozvědky, neboť nechala sledovat premiérovu manželku a další dva lidi. V druhém případě jde o trafiky pro exposlance Ivana Fuksu, Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Podle policie měl Nečas prostřednictvím Nagyové slíbit těmto rebelům za podporu vlády úplatek ve formě významných postů.

Prvopočátkem celého zátahu je ale odkrývání praktik pražských kmotrů. V této souvislosti však policie nikoho neobvinila. Policie podezírá Janouška, Rittiga, Tomáše Hrdličku a právě Jiřího Tomana mimo jiné ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky. Už dříve policie sdělila, že počet obviněných není konečný. Toman, který musel na policii podat vysvětlení, podle svých slov nechápe, proč ho policie s Rittigem spojuje - viděli se jednou před deseti lety. Toman na magistrátu rozhodoval o významných stavebních projektech, například o tunelu Blanka. Spekulovalo se o tom, že právě on mohl za prodražení stavby.

Celou kauzu dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, právě kvůli osobě Libora Grygárka. Existovalo totiž podezření, že se na trestné činnosti podílel. Grygárek sice tvrdí, že nemá s lobbistou Janouškem nic společného, je ale označován za toho, kdo měl brzdit vyšetřování.