Advokát z kauzy MUS: S cenami akcií se nemanipulovalo

Bellinzona (Švýcarsko) - Ve švýcarské Bellinzoně pokračuje soud s bývalými majiteli a exmanažery Mostecké uhelné společnosti (MUS), na tahu je obhajoba. Advokát Michael Mraz, který hájí Antonína Koláčka, dnes odmítl tvrzení obžaloby, že by se představitelé MUS snažili manipulovat s cenami akcií společnosti předtím, než koupili v roce 1999 státní podíl v těžařské společnosti.

Prokuratura ve středu navrhla Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Jiřímu Divišovi, Oldřichu Klimeckému a Petru Krausovi pět let vězení nepodmíněně, šestaosmdesátiletému Belgičanovi Jacquesu de Grooteovi potom dvouletou podmínku. Všichni obžalovaní mají platit poměrně vysoké pokuty a soudní výlohy. Všichni jsou podle prokuratury vinni praním špinavých peněz, podvody a porušením povinnosti při správě cizího majetku.

Koláčkův advokát Mraz dnes ale odmítl tvrzení prokuratury, že obžalovaní koncem 90. let kurz akcií MUS zmanipulovali. Podle něj akcie obdobných firem, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, prodělávaly „velmi podobný vývoj“. Cenu akcií zjevně určovalo očekávání trhu, pokud jde o těžbu hnědého uhlí vůbec, nikoli obžalovaní, řekl Mraz.

Jak to bylo s akciemi? Česká vláda prodala 46,29 procenta akcií v létě 1999 za 650 milionů korun. To je podle obžaloby hluboko pod cenou a český stát na tom prý prodělal 3,2 miliardy korun. Obžalovaní předtím nakoupili na trhu ve skrytu prostřednictvím nastrčených společností kontrolní balík 49 procent akcií MUS - za peníze firmy. Podle obžaloby tak odradili případné další kupce státního podílu a srazili tak i cenu akcií.

Podle žaloby nabídla v listopadu 1998 ve Švýcarsku vytvořená společnost Investenergy 158,93 korun za akcii MUS. Investenergy měla 49 procent akcií a ve skrytu ji vlastnili obžalovaní. V červnu 1999 pak přišla Investenergy s nabídkou 128 korun za akcii. Vláda se podle obžaloby obávala dalšího poklesu ceny akcií a přistoupila na červencovou nabídku Investenergy opět 158,93 koruny na akcii - tedy celkem za zmíněných 650 milionů korun - a v srpnu prodej schválila, uvedla obžaloba.

Obhájce Mraz dnes připomněl dopis z 2. dubna 1998, ve kterém nabídla společnost Synergo Suisse Fondu národního majetku (FNM), že buď státem určené společnosti odprodá svůj podíl MUS, nebo že naopak od státu odkoupí jeho podíl. Podle Mraze tato nabídka přišla v době, kdy se akcie MUS na trhu prodávaly za 780 korun. Vláda na tuto nabídku společnosti nereagovala, uvedl obhájce. Synergo Suisse byla zároveň podílníkem firmy Appian Group, která měla dodat operacím kolem MUS na serióznosti, protože zastupovala americké investory, jak se později ukázalo, fiktivní.

Svědek obžaloby Jean-Paul Abgottspon minulý týden před soudem řekl, že dopis na něj dělá dojem zdržovacího manévru. Ten podle něj mohl mít za cíl přimět FNM, aby počkal se svoláním mimořádné valné hromady MUS, na které chtěl fond změnit strukturu vedoucích orgánů společnosti, v nichž byli někteří z obžalovaných. Dopis měl podle Abgottspona dát obžalovaným čas na dokončení nákupu většiny akcií na trhu, takže FNM ztratil nad MUS kontrolu a nemohl při valné hromadě žádné změny prosadit.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod