„Převaláci“ dorazili do Mongolska, jsou v pořádku

Praha/Bulgan - Čtyři koně Převalského z pražské zoo se už prohánějí v aklimatizační ohradě v mongolském národním parku Gobi B. Klisny Barča, Spange, Lotusz a Jácint mají za sebou let trvající 17 hodin. Pak ještě musely absolvovat desetihodinovou cestu na korbách aut. Zvířata jsou v pořádku, pouze jedna klisna se lehce zranila.

Během transportu byla zvířata vesměs klidná, dobře zvládala i mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. Klisna Jácint si ale rozsekla kůži nad okem, zřejmě při nakládce. „Nic vážného, ale hezky to nevypadá,“ komentoval to ředitel pražské zoo Miroslav Bobek, který klisny na cestě do jejich vlasti doprovázel. Během převozu byla zvířata pod vlivem lehkých utišujících prostředků.

Už nakládání koní v Praze přitom přineslo komplikace, klisna Rosina si v transportní bedně lehala a hrozilo, že by s ní byly po cestě problémy. Místo ní byla proto na cestu do Asie vypravena náhradnice Barča. Spolu s ní a Jácint odletěly také klisny Spange a Lotusz.

CASA s koňmi během mezipřistání v Novosibirsku
Zdroj: Facebook Návrat divokých koní/Miroslav Bobek, Zoo Praha

Koně do Mongolska přepravil armádní letoun CASA C-295M, z Prahy odstartoval včera ve tři hodiny odpoledne. Na palubě bylo včetně posádky celkem 12 lidí a kvůli tomu, aby se klisny nepřehřívaly, byl letoun vychlazen natolik, že se ředitel zoo neobešel bez čepice. Jde už o třetí návrat divokých koní do volné přírody v režii pražské zoo.

Do Mongolska, původní domoviny koní Převalského, tak pražská zoo v uplynulých třech letech odvezla 12 koní. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. Pražská zoo se v chovu koní Převalského, kterého má i ve svém znaku, velmi angažuje a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.