Rusnokova vláda by měla být jmenována příští středu

Praha - Prezident Miloš Zeman by měl úřednický kabinet v čele s Jiřím Rusnokem jmenovat příští týden ve středu. Oznámil to designovaný premiér. V kabinetu mu zbývá obsadit šest postů, například klíčových ekonomických ministerstev. Zbylé ministry chce Rusnok vybrat do pátku, nejpozději do pondělí. Nabídku na post ministra průmyslu dostal Jiří Cienciala.

„Nejlépe do konce týdne, to je můj plán. Mám nějakou rezervu – pondělí, ale to je rezerva, kdyby bylo nejhůř,“ nastínil Rusnok dobu vyjednávání s možnými kandidáty na ministerské posty v jeho nové vládě. 

Nabídku na post ministra průmyslu a obchodu od pověřeného premiéra nejnověji dostal rektor Vysoké školy podnikání v Ostravě a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jiří Cienciala. Rozmyslí se do čtvrtka. Třiapadesátiletý docent byl 14 let generálním ředitelem Třineckých železáren. Ve funkci skončil v roce 2011. Od té doby působí v dozorčí radě společnosti. Je také v Radě pro výzkum, vývoj a inovace, kterou využívá odstupující kabinet premiéra Petra Nečase (ODS). Rusnok má prý vybraného i kandidáta na ministra životního prostředí. Výběr členů své vlády s prezidentem nekonzultuje, má „volnou ruku“, uvedl.

O podpoře poslanců pro jeho kabinet Rusnok podle svých slov žádná jednání nevede. „Až bude vláda instalovaná, tak je povedeme. Naší snahou je, aby vláda důvěru získala a aby tu nastala stabilní situace,“ sdělil. Vláda musí požádat sněmovnu o důvěru do třiceti dnů od svého jmenování.

Rusnok dnes v Kramářově vile jednal s Martinem Pecinou, který bude v jeho kabinetu zastávat post ministra vnitra. Designovaný premiér se dále sešel s šéfem ČEZu Danielem Benešem. Hovořili spolu o obecné situaci v podniku a energetice. Organizační záležitosti pak Rusnok probíral s náměstkem vedoucího Úřadu vlády Václavem Pelikánem. Pelikán by mohl údajně převzít vedení úřadu. 

Rusnok pohovory s kandidáty v Kramářově vile zahájil minulou středu, o víkendu je přerušil. Přehled obsazených postů:

Vydáno pod