Soutěž na nového ředitele ÚSTR bude vypsána asi koncem roku

Praha - Výběrové řízení na nového ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bude vyhlášeno pravděpodobně na konci letošního roku. Vybraný adept by měl být znám do konce dubna 2014. Ústav nyní přechodně vede Pavla Foglová. Odvolání jejího předchůdce Daniela Hermana vyvolalo politickou bouři.

Podle předsedkyně rady Petrušky Šustrové kvůli soutěži vznikne zvláštní komise, která udělá předběžný výběr kandidátů. Samotného ředitele bude pak volit rada. Šéfem ÚSTR by mohl být humanitární vědec, nejlépe historik, který má dobré řídicí schopnosti. Nově zvolený řádný šéf ústavu by se funkce mohl ujmout v září příštího roku.

Dubnové odvolání Daniela Hermana kritizovala hlavně ODS a obvinila ČSSD, že chce ústav ovládnout před možnou budoucí vládní koalicí s KSČM. Sociální demokraté to ostře odmítli a naopak tvrdili, že ODS využívá ústav k politickým bojům.

Rada, která Hermana odvolala, uvedla, že nebyla spokojena s jeho prací a že motivem nebyly politické důvody. Na protest proti Hermanovu odvolání rezignovalo všech 15 členů vědecké rady ústavu. Tato rada se věnuje hlavně badatelské a ediční činnosti. Nová šéfka ústavu Foglová pak provedla řadu personálních změn.

Úkolem ÚSTR, který byl zřízen zákonem, je zkoumat nestranně dobu komunismu a nacismu. Spadá pod něj i Archiv bezpečnostních složek s dokumenty bývalé Státní bezpečnosti. Archiv digitalizuje archivní materiál. Foglová dnes dostala za úkol vytvořit návrh na sjednocení postupu digitalizace. Objevuje se totiž kritika toho, jak digitalizace postupuje.

Rozhovor s členem rady ÚSTR Michalem Uhlem (zdroj: ČT24)