Nečas chce na židli pro vyslýchané

Praha - Odcházející premiér Petr Nečas (ODS) vyzval státního zástupce, aby ho vyslechl kvůli kauze bývalé šéfky premiérova sekretariátu Jany Nagyové. Na žalobce se Nečas obrátil dopisem, v němž se dal „plně k dispozici“. Má totiž za to, že může poskytnout „relevantní informace“. Byl by nerad, kdyby se neprovedení jeho výslechu stalo záminkou pro případné prodlužování vazby obviněných.

Dopis premiéra v demisi Petra Nečase dozorujícímu státnímu zástupci, jak jej zveřejnil Úřad vlády:

Vážený pane státní zástupce,

obracím se na Vás v trestní věci, kterou dozorujete a v níž je prováděno vyšetřování obviněných Mgr. Jany Nagyové, generálporučíka Ing. Ondreje Páleníka, MBA, generálmajora Ing. Milana Kovandy, plukovníka Ing. Jana Pohůnka, Mgr. Romana Bočka, MBA, Bc. Petra Tluchoře, Bc. Marka Šnajdra, Ing. Ivana Fuksy pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení. Obvinění jsou od počátku zahájení trestního stíhání ve vazbě z důvodu uvedeného v § 67 písm. b) tr.ř., tj. z obavy, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo jinak mařit vyšetřování.
Z médií je mi známo, že současně vedené vyšetřování se vztahuje i k mé osobě, kdy jsem působil jako předseda vlády. Jsem přesvědčen, že mohu poskytnout relevantní informace k činnosti v chodu úřadu, která je orgány činnými v trestním řízení pokládána za trestnou.
Z doslechu jsem nabyl vědomost, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády.
Dovoluji si oznámit vyšetřujícím orgánům, že jsem kdykoliv plně k dispozici pro případné svědectví.
Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby.
Děkuji za pochopení a očekávám, že v nejkratším možném časovém horizontu mi bude dána příležitost se k vyšetřované věci vyjádřit.


S pozdravem
RNDr. Petr Nečas

(zdroj: ČTK)

Podle policie měl Nečas údajně slíbit třem takzvaným rebelujícím poslancům ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Spekulovalo se proto, že se na něj policie zaměřila právě proto. Do sněmovny ale dosud žádost o vydání některého z poslanců v souvislosti s případem nepřišla. Ve čtvrtek bude o případu na policii vypovídat šéfka sněmovny Miroslava Němcová (ODS), již dříve tak učinil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09).

Trojice exposlanců ODS - Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa - čelí obvinění, že složila mandáty za slib dalších výhod, čímž měla porušit zákon. Do případu jsou zapleteni také někdejší náměstek na ministerstvu zemědělství Roman Boček a Nagyová.