Nečasova vláda dala Strakově akademii poslední sbohem

Praha - Poslední jednání dnes absolvovala pravicová vláda odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS), příští týden by ji měla ve Strakově akademii nahradit formace Jiřího Rusnoka. Na svém závěrečném zasedání Nečasův kabinet rozhodl o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum. V příštím roce by měl vzrůst o 1,5 miliardy korun, z toho miliarda by měla putovat přímo na excelentní výzkum. O čtvrt miliardy bylo navýšeno základní jmění státem vlastněné firmy Explosia vyrábějící trhaviny. Obce postižené povodněmi dostanou od vlády dalších 613 milionů korun na zvládání následků velké vody. Projednávání novely horního zákona, která měla vrátit státu možnost vyvlastňovat nemovitosti, vláda odložila.

Přídavek ve výši 1,5 miliardy korun vědcům nepřilepší pouze v následujícím roce, má se promítnout i do let 2015 a 2016. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

„Především se posiluje oblast aplikovaného výzkumu, tedy oblast úzké spolupráce výzkumných organizací a průmyslových podniků. Považujeme to za významný prorůstový impuls a také jako krok, který zvyšuje konkurenceschopnost české ekonomiky,“ uvedl premiér v demisi Petr Nečas.

Návrh rozpočtu by podle místopředsedkyně Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Miroslavy Kopicové měl zajistit stabilizované výdaje na rozvoj výzkumných organizací, na specifický výzkum na vysokých školách, na programy udržitelnosti nových výzkumných infrastruktur vybudovaných z fondů EU a také výdaje na aplikovaný výzkum. Podle předsedy Akademie věd ČR Jiřího Drahoše ale zatím není jasné, jak přesně budou nové prostředky využity. „Půldruhá miliarda dobrá, ale po té stagnaci to není nic samospasitelného,“ dodal.

Komentář šéfa AV ČR Jiřího Drahoše (zdroj: ČT24)

250 milionů na budoucnost Explosie

Navýšení základního jmění pardubické společnosti Explosia o 250 milionů korun by podle ministra financí v demisi Miroslava Kalouska mělo zajistit budoucnost pardubické firmy na příští rok až dva. Vládní rozhodnutí je krokem „odpovědného vlastníka“, tvrdí Kalousek.
„Tento výdaj nemusíme chápat jako nevratný výdaj. Jsem si jist, že se jedná o dobrou investici,“ dodal.

Explosia, vyrábějící především trhaviny a střeliviny pro civilní i vojenský sektor, má potíže a dlouhodobě končí ve ztrátě. Od roku 2008 vykazuje chemička ztrátu v rozmezí 30 až 85 milionů korun. Firma je státním podnikem, všechny akcie drží ministerstvo financí. Vláda měla před časem projednat prodej strategické firmy do soukromého sektoru. Nástupem úřednické vlády se tento plán odkládá.  

Vláda poděkovala za nasazení při povodních

Vláda dnes vyjádřila poděkování všem, kteří se účastnili záchranných prací při červnových povodních, které postihly celkem 971 obcí a zemřelo při nich 15 osob. Jednotky záchranného systému zasahovaly skoro při tisícovce událostí. V terénu bylo 21 000 policistů a do boje s velkou vodou se zapojilo přes 28 000 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Vedle poděkování profesionálům Nečasův kabinet vyčlenil jako odměnu 200 milionů korun na podporu dobrovolných hasičů. Peníze by přitom podle ministra životního prostředí měly proudit hlavně těm nejmenším sborům. „Tyto jednotky jsou většinou ty, které dostávají tu nejhorší práci a jsou první s lopatou, když je potřeba zasahovat,“ řekl Tomáš Chalupa.

Vyvlastňování za účelem těžby odloženo

Odloženo bylo i projednávání záměru ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) vrátit státu možnost vyvlastňovat nemovitosti kvůli těžbě nerostných surovin. To měla zajistit opětovná novela horního zákona, která by měla mimo jiné stanovit strategické suroviny, při jejichž těžbě bude možné vyvlastnění využít. Podle mluvčího MPO Tomáše Patáka mělo být mezi strategické nerosty zařazeno uhlí a uran.

Podle MPO se loňskou novelou stát zbavil obecného nástroje, který umožňoval v případě potřeby přístup k jeho vlastnictví. „To může mít ve svém důsledku vážné celospolečenské dopady,“ uvedlo MPO. U nerostů, u kterých by výhradní závislost na dovozech znamenala snížení mezinárodní konkurenceschopnosti nebo ohrožení surovinové bezpečnosti ČR, je proto podle úřadu třeba možnost vyvlastňování obnovit. Zda se záměrem bude zabývat nastupující úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka, není v tuto chvíli jasné.

O čem vláda na posledním jednání ještě rozhodla?

  • pátým členem rady ČTÚ jmenován výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip
  • své zástupce v Radě vlády pro národnostní menšiny budou mít nově Vietnamci a Bělorusové
  • schválení návrhu zákona, který zavádí jednotný registr bezpečných a účinných prostředků. O jejich úhradách už nebudou rozhodovat zdravotní pojišťovny, ale stanoví je ve správním řízení lékový ústav
  • schválení návrhu zákona o chemických látkách, používání fosforečnanů v pracích prostředcích a dalších chemických směsích
  • zkrácení lhůty pro prodej obecních bytů postvených díky státní dotaci na 10 let

Co vláda nestihla?

Kabinet za sebou po třech letech vlády nechává hned několik rozpracovaných reforem:

  • Důchodová reforma: Nečasova vláda sice prosadila vyšší věk pro odchod do penze, ale ke spoření ve II. pilíři přesvědčila necelých 75 tisíc lidí, místo původně plánovaného půl milionu (čtěte víc).
  • Sociální reforma: sKarty, jejichž prostřednictvím chtěl stát distribuovat sociální pomoc, měly sloužit až milionu lidí a výplatu dávek zlevnit o čtvrt miliardy ročně. Po dohadech o jejich zrušení teď naopak hrozí, že stát bude muset odškodnit provozovatele - Českou spořitelnu. Suma může překročit 100 miliónů. 
  • Reforma zdravotnictví: Ústavní soud včera zrušil možnost připlatit si za kvalitnější léčbu, nadstandard byl přitom jedním z pilířů změn v českém lékařství, které vláda prosazovala. Pod stůl padl i vyšší poplatek za den v nemocnici (čtěte víc).