Deváté jméno pro Rusnoka: Místní rozvoj povede Lukl

Praha - Ministrem pro místní rozvoj ve vládě Jiřího Rusnoka se stane kyjovský starosta František Lukl; dnes potvrdil svůj zájem o nabídku, kterou od nového předsedy vlády získal počátkem týdne. Ve funkci vystřídá Kamila Jankovského ze strany LIDEM. Lukl je devátým známým jménem v Rusnokově kabinetu, který by měl prezident Miloš Zeman uvést do funkce příští týden ve středu.

„Je to pro mě velká výzva a chtěl bych v práci ministra využít zkušeností, které mám z poslání starosty a z pozice, kterou zastávám ve Svazu měst a obcí ČR,“ vysvětlil své rozhodnutí kyjovský starosta Lukl, který ve svazu zastává post místopředsedy.

Po dobu svého ministerského působení opustí kyjovskou radnici tak, „aby nenastal souběh funkcí a platů“. „Kyjov neopouštím nadobro, že chci vážně a úspěšně splnit misi, která mě čeká, pak se navrátit a pokračovat ve starostovské práci. Pakliže by mé ministerské angažmá mělo být delší, potom bude v září zvolen nový starosta,“ uvedl v Událostech, komentářích.

Za hlavní úkol na ministerstvu považuje naplánování nového období čerpání evropských fondů pro léta 2014-2020; „alfou a omegou“ podle Lukla bude jednání s obci, městy, kraji i s neziskovými organizacemi, z něhož má vzejít nová strategie pro rozdělování evropských peněz. Sám Lukl ale předesílá, že pro příště by na finance z Bruselu měly snáze dosáhnout samotné obce. „Obce a města by měla získat větší podíl a možnost čerpání evropských dotací pro svůj rozvoj, ať už menších čísel nebo větších aglomerací,“ konstatoval ve vysílání ČT24.

Chyby v čerpání evropských fondů, na něž upozorňuje aktuální zpráva EU, jsou podle Lukla způsobeny i rozsáhlou a nepřehlednou administrativou, systém by podle něj bylo potřeba zjednodušit.

Místopředseda Svazu měst a obcí ČR Fratišek Lukl (35) stojí v čele Kyjova od roku 2005. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, v diplomové práci se věnoval problematice Evropského soudního dvora. Není členem žádné politické strany, do obecního zastupitelstva kandidoval za sdružení nezávislých kandidátů Sedmadvacítka nezávislých. Loni jako lídr Sdružení nestraníků neúspěšně usiloval o post jihomoravského hejtmana.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Kdo nahradí Kalouska? O správci státní kasy stále není jasno

I po dnešku ale zůstávají otazníky na zásadních místech pomyslného tabla. Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Jiří Ciencala, možný šéf ministerstva dopravy Jaromír Schling i stávající ministr obrany Vlastimil Picek vládní angažmá stále zvažují. Křeslo ministra financí, druhý nejvýznamnější post v kabinetu, potom zůstává neobsazené, totéž platí i pro ministerstvo životního prostředí.

Jako o novém ministru financí se nejčastěji hovoří o poradci senátora Jana Hajdy (ČSSD) Karlu Štoglovi, on sám ale nechtěl svou návštěvu u designovaného premiéra v Kramářově vile komentovat. Na financích přitom v minulosti působil, a to jako poradce Bohuslava Sobotky.

Dalším jménem, o kterém se mluví, je možné angažmá expremiéra Jana Fischera. I on s pověřeným premiérem jednal. Informace o tom, zda nabídku dostal, nebo nedostal, se ale rozcházejí. Spekulovalo se potom i o možném angažmá exministra financí Ivana Kočárníka, někdejšího vicepremiéra Martina Jahna nebo bývalého guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy. Všichni tři to ale oficiálně popřeli.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Nová vláda by mohla být kompletní v pátek

Kompletní vládní sestavu by chtěl mít Rusnok v pátek a nejpozději v pondělí tak, aby nové ministry mohl prezident Miloš Zeman jmenovat do funkcí ve středu 10. července.

Pohovory s ministerskými kandidáty zahájil Rusnok v Kramářově minulou středu, o víkendu je přerušil. V pondělí na seznam členů Rusnokova kabinetu přibyla čtyři další jména - Jan Kohout a František Koníček (oba ČSSD), Dalibor Štys a Martin Holcát. Vedle čtveřice v pondělí potvrzených ministerstev bylo již dříve jasné obsazení čtveřice postů - vnitro povede Pecina, zemědělství Miroslav Toman, kulturu Jiří Balvín a spravedlnost Marie Benešová. Ve vznikajícím úřednickém kabinetu je tak již několik členů ČSSD, která přitom vládu kritizovala (o dění v ČSSD čtěte víc zde).

Benešová už úřaduje, hledá náhradníka za Mlsnu

Marie Benešová v této souvislosti oznámila, že v případě jmenování ministryní přeruší členství v ČSSD i svou advokátní praxi; na příští týden má domluvené už první schůzky coby ministryně. S náměstkem chce řešit občanský zákoník – jeho doprovodné normy totiž dosud leží ve sněmovně a není jasné, zda se je podaří přijmout, ačkoli zákoník má začít platit už příští rok v lednu.

Benešová nevyloučila ani další spolupráci s ministrem Petrem Mlsnou. Ten má na starosti vládní legislativu, jeho post chce ale premiér Rusnok zrušit. „Rád bych se s paní doktorkou Benešovou sešel a vysvětlil jí, jakou činnost legislativní rada dělá,“ uvedl sám Mlsna. Ten byl přitom kandidátem na obsazení postu u soudního dvora v Lucemburku, neprošel ale kvůli vládnímu angažmá. Prvním úkolem nové ministryně bude navrhnout někoho jiného. Podle ní by to měla být Irena Pelikánová, která u soudního dvora působí.

Vydáno pod