Šéfka sněmovny Němcová vypovídala v kauze Nagyová

Praha - Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) podala dnes v budově ÚOOZ v ulici Na Perštýně svědectví v kauze Jany Nagyové. Dnes zde vypovídala také pracovnice Úřadu vlády Patricie Urbanová, včera bývalý šéf dozorčí rady společnosti Čepro Miroslav Beneš. Někteří politici dosavadní koalice přitom tvrdí, že se svého výslechu musejí domáhat. Podle nich to nasvědčuje tomu, že vazba všech zadržených se zbytečně protahuje. Po víkendu mají svědčit čtyři poslanci ODS, jestli bude chtít policie mluvit i s odstupujícím premiérem, zatím není jasné.

„Celému řešení jsem asi příliš nepomohla. Mé svědectví bylo velmi stručné, u ničeho jsem totiž nebyla,“ prohlásila Miroslava Němcová po výslechu. Předsedkyně sněmovny už v minulosti tvrdila, že o údajné korupci ve spojitosti s dohodou mezi třemi rebelujícími poslanci ODS Markem Šnajdrem, Ivanem Fuksou a Petrem Tluchořem a koalicí nic neví. U vyjednávání, jehož výsledkem byla rezignace zákonodárců na své mandáty, prý nebyla.

Podle policie byli rebelové k odstoupení motivováni členstvím v managementu několika státních podniků. Úřady to považují za korupci. Za dohodou měla podle vyšetřovatelů stát pravá ruka odstupujícího premiéra Jana Nagyová. Němcová ovšem tvrdí, že s ní blízké vztahy neudržovala. "Myslím, že pro celé další řízení jsem nebyla nic platná, nicméně jako
svědek jsem sem chtěla jít, protože nemám důvod se žádné svědecké výpovědi
vyhýbat," vysvětlila Němcová svou přítomnost v sídle Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v ulici Na Perštýně.

Podle zástupců obviněných ale přeci jen jedna podstatná informace během výslechu zazněla. V únoru totiž Němcová prohlásila, že takzvané trafiky pro poslance byl kompromis, který byl za hranou. „Považuji, že to je chyba,“ hodnotila Němcová v Rádiu Impuls nová místa v dozorčích radách pro bývalé rebely. „Jasně řekla, že to myslela pouze v morální rovině, že to byl její osobní názor, což si myslím, že je velmi podstatné,“ tvrdí Petr Toman, advokát bývalého náměstka ministra zemědělství Romana  Bočka

Od policejní razie na úřadě vlády už uplynuly tři týdny. A stejnou dobu je za mřížemi i sedm z osmi obviněných. Soud se domnívá, že by mohli ovlivňovat svědky. Premiér v demisi Petr Nečas tvrdí, že jsou ve vazbě drženi příliš dlouho, jeho osobně prý policie zatím ani nekontaktovala. „Já bych byl skutečně velmi nerad, aby to působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi v potupných podmínkách vazby co nejdéle a takzvaně je zlomit,“ prohlásil. „Já si nemohu dovolit tvrdit, že tento postup je účelový, ale mohu si dovolit tvrdit, že to tak zvenčí vypadá,“ dodal včera po zřejmě posledním jednání koaliční vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministra financí v demisi policie před dvěma týdny vyslechla potom, co o to sám požádal. Kalousek poté uvedl, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor. Trojice exposlanců je podle něj obviněna proto, že „se rozhodla pracovat“.

Vypovídat teď chce i sám Nečas. Žádal o to v dopisu dozorujícího státního zástupce. Vrchní žalobce Ivo Ištvan dosavadní postup obhajuje a obvinění z účelového postupu odmítá. „Vyšetřování probíhá podle schváleného plánu. Státní zastupitelství a policie vyslýchají všechny, kdo mohou uvést nějaké podstatné skutečnosti,“ vysvětluje Ivo Ištvan. 

Na řadě jsou poslanci z ODS

Příští týden by měli k výslechu přijít i kolegové obviněných exposlanců: Tomáš Úlehla, Radim Fiala, Jan Florián a Boris Šťastný. Tito zákonodárci s daňovým balíčkem původně také nesouhlasili, později ale změnili názor a nechali jej projít. Poslanec Šťastný své zapojení do vyjednávání s rebely odmítá. „Nikdy jsem nebyl účasten jakéhokoli domlouvání čehokoli,“ tvrdí. Úlehla svému zapojení do případu nerozumí. „Netuším, proč bych měl někam chodit (…), ale pokud někdy půjdu, nemám s tím problém, “ napsal ČT v SMS zprávě.

Policie už vyslechla některé členy dozorčích rad státních firem, do nichž dva ze tří poslanců zamířili. Včera byl na polici podat svědectví bývalý předseda dozorčí rady společnosti Čepro Miroslav Beneš. Policie v obvinění uvádí, že exposlanci Šnajdrovi byl poskytnut úplatek ve formě zvolení předsedou dozorčí rady právě Čepra, a to 20. prosince 2012. Jediným akcionářem Čepra je ministerstvo financí. Zaměstnanci ministerstva financí a úřadu vlády už také vypovídali. Ti, které Nagyová údajně nechala sledovat, navíc řekli, že jim o tom sama časem řekla.