Rusnok: Fischer ministrem financí? Nevylučuji, ani nepotvrzuji

Praha – Designovaný premiér Jiří Rusnok ve vyjádření pro ČT nevyloučil, že by se ministrem financí mohl stát někdejší předseda úřednické vlády a neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer. Ten patří mezi nejčastěji diskutovaná místa pro tento vlivný vládní post. Rusnok uvedl, že s Fischerem o své vládě jednal, dosud mu ale nedal žádnou konkrétní nabídku. Sám Fischer již tento týden uvedl, že by případný zájem o svou osobu zvážil.

„S panem expremiérem jsem jednal, bavili jsme se o různých zkušenostech, možnostech spolupráce, ale žádná oficiální nabídka z toho zatím nevzešla,“ uvedl pověřený premiér Jiří Rusnok pro Českou televizi. „Možná budou ještě nějaké alternativy. Nemohu to ani vyloučit, ani potvrdit.“

Rusnok svůj tým pro Strakovu akademii formuje od minulého úterý, kdy ho sestavením vlády pověřil prezident Miloš Zeman. Kompletní seznam ministrů by chtěl mít Rusnok zítra či nejpozději v pondělí, aby Zeman mohl jeho vládu příští středu jmenovat do funkcí.

Ministerstvo financí je jedním z posledních postů, které zůstávají prázdné; Rusnok totiž v uplynulých dnech neuspěl s nabídkou vést státní kasu Janu Gregorovi - náměstkovi odcházejícího ministra Miroslava Kalouska. „Neobsazení křesla ministerstva financí – což je naprosto klíčový resort především proto, že sám Jiří Rusnok říkal, že úkolem vlády bude připravit rozpočet - signalizuje, že celá sestava kulhá,“ uvádí v této souvislosti komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Fischer: Jsem ekonom, ne sociolog

Sám Fischer v nedávném rozhovoru pro iHNED.cz připustil, že by případnou nabídku řídit ministerstvo financí vážně zvažoval. „Člověk má vždycky každou nabídku zvážit. A kdybych takovou nabídku hypoteticky dostal, tak bych tak činil. To se normálně dělá,“ konstatoval. „Víte, které resorty ještě zbývají, jež ještě může pan Rusnok nabídnout. Jsem ekonom, nejsem sociolog,“ naznačil svůj zájem o Kalouskovo ministerstvo.

„Jan Fischer by jistě byl schopen dát dohromady rozpočet, ale je ekonom; expert na rozpočet je něco zcela jiného a lidí, kteří se mohou označit za experty první kategorie, v Česku moc není,“ řekl k Fischerovu možnému angažmá komentátor Honzejk. „Jan Fischer vždy hledal dobrou práci a práce ministra financí k zahození není.“

V úřednické vládě let 2009-2010 zastával Jan Fischer post premiéra, ministerstvo financí řídil ekonomický expert Eduard Janota. Vystudovaný statistik má ale s ekonomikou profesní zkušenosti, po konci premiérského mandátu pracoval jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Horký kandidát prezidentské volby se nakonec letos v lednu nedostal do druhého kola, proti Karlu Schwarzenbergovi podpořil Miloše Zemana. Od května působí v energetické skupině CE Group.

Vedle Fischera se jako o novém správci státní kasy hovoří také o poradci senátora Jana Hajdy (ČSSD) Karlu Štoglovi, on sám ale nechtěl svou návštěvu u designovaného premiéra v Kramářově vile komentovat. Na financích přitom v minulosti působil, a to jako poradce Bohuslava Sobotky. Dalšími diskutovanými jmény byl exministr financí Ivan Kočárník, někdejší vicepremiér Martin Jahn nebo bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Všichni tři to ale oficiálně popřeli.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Rozhovor s Jiřím Rusnokem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod