Na Velehrad dorazil Zeman, Rusnok i Němcová

Velehrad (Uherskohradišťsko) - V poutním městě Velehradě vrcholí katolické Dny lidí dobré vůle v rámci oslav 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Večerního slavnostního koncertu se zúčastnil také prezident Miloš Zeman, který na závěr koncertu pronesl krátkou řeč, v níž vyjádřil podporu zřizování hospiců. Kromě prezidenta na charitativní koncert před bazilikou zavítal také premiér Jiří Rusnok, předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová nebo patronka festivalu Livia Klausová.

Zeman ve své řeči vyjádřil podporu zřizování hospiců. „Myšlenka hospiců mě zaujala, protože ona vrací důstojnost smrti a důstojnost umírání do důstojnosti žitého života,“ řekl prezident. Dodal, že v nejbližších dnech s kardinálem Dominikem Dukou navštíví hospic v Červeném Kostelci na Náchodsku a budou se radit o finanční i politické podpoře tohoto hnutí.

Už vpodvečer po svém příjezdu Zeman položil květiny k oltáři ve velehradské bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje. Doprovázel ho mimo jiné olomoucký arcibiskup Jan Graubner, zlínský hejtman Stanislav Mišák a velehradský starosta Stanislav Gregůrek. V pátek má na programu i účast na slavnostní bohoslužbě.

Zeman se zastavil i v rodné obci svého kancléře

Zeman ještě před příjezdem na Velehrad besedoval s lidmi v nedalekých Osvětimanech, odkud pochází jeho kancléř Vratislav Mynář. Sál kulturního domu byl zcela zaplněn. Zeman také podepisoval své fotografie, což mírně zpozdilo jeho příjezd na Velehrad.

V městysi Osvětimany, kde v posledních krajských volbách s přehledem zvítězili zemanovci s 45,5 procenta hlasů, bude prezident údajně také nocovat, a to v penzionu, který je součástí Mynářova lyžařského areálu.

Koncert slavil věrozvěsty zpěvem ve staroslověnštině

Charitativní koncert před bazilikou tradičně otevřel Velkomoravský chorál v podání hudebníků cimbálové muziky Hradišťan, kteří pak v doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín pod vedením dirigenta Stanislava Vavřínka přidali ještě píseň Obrana Konstantinova v Benátkách, kterou také zazpívali ve staroslověnštině. Program byl podle pořadatelů zaměřen zejména na vážnou hudbu, aby mladým lidem ukázal, že tento druh umění je atraktivní. Nabídl ale třeba i Pavlicovu píseň Věrozvěstové.

Lidí ale odhadem ani přes významné výročí a příjemné počasí nepřišlo více než v minulých letech. Návštěvníci se tak na nádvoří netísnili, posedávali na travnatých plochách i na dlažbě před obrazovkami. V úvodu koncertu, během něhož lidé několikrát ocenili účinkující potleskem, vypustili několik stovek balonků. Publikum pozdravil zlínský hejtman Stanislav Mišák.

Prostředky získané z koncertu podpoří projekt České katolické biblické dílo, jehož cílem je přispět prostřednictvím kurzů, seminářů či školení k lepšímu porozumění bible, projekt Adopce na blízko podporující dobrovolnické mise v zahraničí a Nadační fond Adiuvare, který se zaměřil například na podporu vzdělání studentů ze sociálně slabších rodin.

ČNB představila cyrilometodějskou zlatou minci

V rámci Dnů dobré vůle byla dnes mimo jiné slavnostně představena zlatá mince v nominálně hodnotě 10 tisíc korun, kterou vydala k letošnímu výročí příchodu slovanských věrozvěstů Česká národní banka. Na Velehradě se také tradičně setkala stovka vozíčkářů z Česka i ze zahraničí.

ČNB představila zlatou pamětní minci k výročí 1150 let od příchodu slovanských věrozvěstů
Zdroj: ČT24/Němec Zdeněk

Papeže zastupuje chorvatský kardinál

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera není program Dnů lidí dobré vůle zdaleka určen jen pro věřící, nýbrž na své si přijdou celé rodiny s dětmi. „Nechceme nikoho nutit, aby věřil, ale zveme ho, aby se přišel podívat ke kořenům, z čeho naše kultura vyrostla,“ říká arcibiskup Graubner, který byl před 14 lety u samotného zrodu myšlenky Dnů lidí dobré vůle.

Papež František účast na oslavách sice odmítl, ve Velehradě je však zastoupen svým papežským legátem, kterého svatý otec vyslal i na souběžné oslavy na Slovensko či v Bělorusku. Papežský legát je mimořádný velvyslanec Vatikánu s jednorázovou misí. V diplomatické hierarchii stojí výše než papežský nuncius, neboť zosobňuje přímo úlohu papeže. „Jsme rádi, že chce být skrze legáty a skrze své poselství, které poslal, mezi námi,“ řekl arcibiskup Graubner.

Kardinál Josip Bozanić zahájil mši v češtině
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Papež František vyslal do Velehradu kardinála Bozaniće ze Záhřebu, tedy regionu se silnými vazbami na cyrilometodějskou tradici, který si na zítřejší poutní mši svatou chystá promluvu v češtině. Podle Graubnera kardinál Bozanić svou účast na dnešním programu ukončil o něco dříve, neboť si chtěl text v češtině ještě zopakovat.