Ministr dopravy si posvítí i na České dráhy a „mizející miliardy“

Praha - Zdeněk Žák, který přijal nabídku designovaného premiéra Jiřího Rusnoka na obsazení ministerské funkce resortu dopravy, se hodlá věnovat mimo jiné kontrole hospodaření Českých drah. Uvedl to v Interview ČT24. Stejně tak předeslal, že s personální obměnou na ministerstvu dopravy v tuto chvíli nepočítá, ovšem nebude trpět lidi, kteří vysoké posty v úřadu vnímají jako trafiky.

„Nevylučuji, že můžeme zjistit, že někdo vnímá funkci jako trafiku. Bylo veřejným tajemstvím, že za dob, kdy jsem dělal já náměstka ministra dopravy, byli tam dva náměstci ministra takzvaně na práci a pět náměstků byli takzvaní trafikanti, které bylo umístěním potřeba uspokojit z ostatních koaličních stran. To považuji za velkou nemravnost a myslím, že je velkou výhodou této nepolitické vlády, že tam tyto tlaky nebudou,“ řekl Žák v Interview ČT24.

Efektivní nakládání s veřejnými prostředky v ČD

Žák, který v roce 2009 krátký čas působil coby náměstek Petra Bendla (ODS), hodlá navázat na svou snahu z tehdejší doby. Už tehdy se zabýval hospodařením Českých drah, z pozice náměstka se neúspěšně pokusil odvolat současného šéfa drah Petra Žaludu. Podle svých slov chtěl Žák zjistit, co se děje s penězi státu uvnitř ČD. „Mým zadáním bylo dostat zpět pod kontrolu státu státní České dráhy, což se mi po třech měsících začalo dařit a vypuklo zděšení,“ prohlásil Žák s tím, že členům dozorčí rady tehdy předložil 10 otázek o hospodaření, především chybějících peněz v řádu miliard korun. Proto se ho prý ministr Bendl pak také zbavil.

Jednou z deseti otázek byla také žádost o osvětlení toho, kam se ztrácejí peníze v ČD Cargo. „Když odcházel Dalibor Zelený, mělo Cargo zisk 2 miliardy korun, dnes má 2 miliardy ztrátu,“ zdůraznil Žák s tím, že se po kolejích přepravuje stále obdobné množství komodit. Hodlá iniciovat „řadu nepřijemných otázek“ na orgány ČD, a pokud narazí na neochotu otázky zodpovědět, nebude váhat sáhnout k „razantním krokům“.

Miloše Zemana zná Žák asi 20 let

„Zvykli jsme si, že politika v posledních letech očima prostého občana se omezila na získání, nechci říkat rovnou nákup jednoho, dvou, tří poslanců a pak převálcování všech ostatních. Miloš Zeman ukázal, že velká politika se dá dělat i jinak, je mistrem nečekaných, překvapujících řešení a z tohoto pohledu, ne jako ministr, ale jako občan tohoto státu jsem rád, že se tu opět začala dělat politika,“ uvedl nastupující ministr dopravy.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Miloše Zemanem zná prý bezmála 20 let, během nichž ho Zeman čas od času oslovil v otázkách dopravy a infrastruktury. Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek o vznikající vládě prohlásil, že je vládou přátel Miloše Zemana. „Když poslouchám slova pana Kalouska, říkám si, že on přímo implikuje repliku, že jejich vláda byla vládou vzájemně se nenávidějících nepřátel, alespoň to tak na veřejnosti vypadalo,“ reagoval Žák s dodatkem, že v atmosféře nedůvěry se nikdy nedá udělat žádné dobré dílo.

Vydáno pod