Cizinci čekají na vyřízení pobytu v Česku i několik měsíců

Praha - Ministerstvo vnitra nestíhá vyřizovat žádosti cizinců o dlouhodobé pobyty. I když na to má ze zákona lhůtu 60 dnů, lidé často v nejistotě čekají dlouhé měsíce. Jen v Praze a Středočeském kraji jde o 16 tisíc takových případů. Cizincům ale podobná situace, do které se navíc nedostali vlastní vinou, působí řadu problémů.

Ministerstvo vnitra přitom o problémech ví a brání se, že se situaci snaží řešit. Ročně ale prý musí vyřídit 100 tisíc žádostí, na což jim nestačí lidé. „Už jsme za zenitem toho problému. Počínaje letošním rokem se nám každý měsíc daří deficit snižovat,“ vysvětluje Tomáš Haišman z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. 

Situaci v krajích se ministerstvu vnitra už podařilo vyřešit. Jenže vyřizování pobytů pro cizince v Praze, kde je jich vůbec nejvíce, ale zůstává problematické. Zatímco v regionech evidují u přechodných pobytů 1 400 spisů po zákonné lhůtě, v Praze a Středočeském kraji je to 16 tisíc případů. Zároveň se v zákonné lhůtě nestíhají vyřizovat ani trvalé pobyty, zde opět „exceluje“ hlavní město. 

Podle vyjádření ministerstva by úřad brzy mohl získat za přepážky další posily. Z velké většiny je pak chce směřovat právě na vyřizování pražské agendy. 

Žádosti o pobyt v ČR (zdroj: ČT24)

Jeden příklad za všechny 

Fotografka Danica Kovačevićová do Česka přišla ze Srbska před třinácti lety. Teď už za svůj domov považuje Prahu. Nikdy neměla problém se zákonem a řádně platí daně. Ale už přes dva roky marně žádá o prodloužení dlouhodobého pobytu. 

„Poslední žádost o pobyt, kterou jsem podala v roce 2011 a která měla být vyřízena v lhůtě šedesáti dnů, vlastně není vyřízená do teď,“ říká Kovačevićová. Ministerstvo vnitra jí vždy bez jasného důvodu dá jen tzv. překlenovací vízum na tři měsíce. Každého čtvrt roku tak musí Danica znovu na úřad, kde ji čekají dlouhé fronty a mnohahodinová čekání. 

Vydáno pod