Velká města v Egyptě vynechte, radí MZV turistům

Praha/Káhira – Lidé by se měli vyhýbat velkým egyptským městům, jako je Káhira, Alexandrie nebo Luxor. S tímto doporučením přichází ministerstvo zahraničních věcí (MZV) v reakci na pokračující demonstrace v zemi. Při těch v pátek zahynuly desítky lidí. V letoviscích u Rudého moře je dál klid, lidé by se ale měli vyhýbat veřejným shromážděním a letoviska opouštět jen v naléhavých případech. Nedoporučuje se ani návštěva severní části Sinaje včetně turistického letoviska Taba.

Politická krize v Egyptě pokračuje. Reagovalo na ni i české ministerstvo zahraničí. „V nejbližších dnech před zahájením postního měsíce ramadán (10. července) nelze vyloučit další demonstrace a sociální nepokoje ve všech částech země, zejména pak ve velkých městech, jako je Káhira, Alexandrie, Suez, Port Saíd či Luxor. Nedoporučuje se dále individuálně pohybovat po Sinajském poloostrově, a to zejména v jeho severní části,“ píše MZV na svých stránkách.

  • Ministerstvo zahraničních věcí ČR všechny projevy násilí, ke kterým došlo během demonstrací, zvláště vůči ženám, rozhodně odsuzuje, vyjadřuje hlubokou solidaritu rodinám obětí a věří, že egyptské bezpečnostní složky přijmou účinná opatření k ochraně obyvatelstva.
  • K obnovení demokratického procesu a důvěry v právní stát v Egyptě je podle ministerstva nezbytné uspořádání svobodných voleb a obnovení institucí za co nejširší účasti občanské společnosti.
  • Také budoucí ministr zahraničí úřednické vlády Jan Kohout doufá, že „zcela mimořádná“ událost v Egyptě povede ke stabilitě, jež umožní rychlý postup k obnově demokratického fungování institucí.

Případné cesty mimo letoviska u Rudého moře by lidé měli podnikat jen v naléhavých případech nebo v rámci organizované turistiky a po konzultaci s delegátem cestovní kanceláře.

Turisté v Egyptě
Zdroj: ČTK/AP/Hussein Talal

Napětí v Káhiře nepolevuje

Demokraticky zvoleného islamistického prezidenta Muhammada Mursího sesadila armáda ve středu. Zemi vede prozatímně Adlí Mansúr. Mursího stoupenci se v pátek pokusili dostat k vojenským prostorám, kde je sesazený prezident zadržován.

Při násilnostech v zemi pak ten den podle ministerstva zdravotnictví a státních médií zahynulo přes 30 lidí a víc než 1 100 utrpělo zranění. Potyčky pokračovaly i v noci. Atmosféra v Káhiře je dál napjatá.

Důležité kontakty pro turisty:

MZV doporučuje využít registraci v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD na webových stránkách www.mzv.cz v kapitole „Cestujeme“ a sledovat webové stránky velvyslanectví ČR v Káhiře - www.mzv.cz/cairo, kapitolu „Víza a konzulární informace“.

Občané, kteří se ocitnou ve vážném ohrožení, se mohou v mimopracovní dobu obrátit na Konzulární oddělení Zastupitelského úřadu ČR v Káhiře (+20) 0122 742 7513.