OVM: Němcová stále doufá, že Rusnok podporu sněmovny nezíská

Praha – Poslanecká sněmovna nebude rozpuštěna a Jiří Rusnok nezíská podporu pro svou vládu, věří předsedkyně sněmovny a zároveň kandidátka na předsedkyni vlády za ODS Miroslava Němcová. V Otázkách Václava Moravce dále prohlásila, že pokud bude Rusnokova vláda žádat podporu od poslanců, přijde před ně "svou" vládu představit prezident Miloš Zeman.

„(Sněmovna) nebude rozpuštěna, neboť se nenajde 120 hlasů k jejímu rozpuštění a Jiří Rusnok nezíská důvěru pro svou vládu,“ zdůraznila dnes Němcová. „Je to taková Sofiina volba, co bude lepší. Nejlepší řešení by bylo rozpuštění sněmovny,“ uvedl poté pro ČT senátor za ČSSD František Bublan.

Současně chce ODS schůzi Poslanecké sněmovny, která bude rozhodovat o důvěře vládě Jiřího Rusnoka, spojit s hlasováním o klíčových zákonech. Poslanci by podle Němcové měli hlasovat o doprovodných zákonech k občanskému zákoníku nebo zákonu o stavebním spoření. Mimořádná schůze se uskuteční zřejmě 8. srpna.

K projednání zákonů zejména ve třetím čtení by podle Němcové mohlo dojít jak v srpnu, tak ještě i v červenci. Mimořádnou schůzi svolá ODS, zřejmě i s koaličními partnery.

Zákony v procesu
Zdroj: ČT24

Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny 

„Když už bude sněmovna svolána, tak je možné udělat obě schůze najednou - schůzi k důvěře vládě a okamžitě po ní následnou schůzi, která bude projednávat zákony, které už jsou ve finále. Navíc tam budou všichni poslanci.“

Legislativní priority
Zdroj: ČT24

Němcová stále kalkuluje se 101 hlasy koalice

Podle Němcové je navíc současná situace na politické scéně spíše krizí parlamentní. Jako krizi politickou by ji neoznačila, protože koaliční strany mají stále mandát z řádných voleb. A svoji úlohu budou mít koaliční poslanci i nadále, protože předsedkyně sněmovny stále počítá se 101 hlasy pro vládu vzešlou z dohody současné koalice. Minimálně stejný počet poslanců by se pak spojil, aby 8. srpna nedal důvěru vládě Jiřího Rusnoka, naznačila Němcová.

Němcová také očekává, že prezident Miloš Zeman na tuto schůzi poslanců přijde. „Je to jeho vláda a chce ji obhájit,“ uvedla šéfka sněmovny. Podle ní by tam pronesl svou řeč a vládu představil, Rusnok prý tak zdatný řečník není.

  • Prezident by měl jmenovat Rusnokův kabinet v polovině příštího týdne. Vláda potom musí sněmovnu požádat o důvěru do 30 dnů. 

Poslanci by se měli sejít i 17. července. Na návrh opoziční ČSSD by rozhodovali o rozpuštění sněmovny, které by pak případně vedlo k předčasným volbám. Opozice pro tento krok nutnou ústavní většinu v dolní komoře nejspíše nenajde.

Němcová přitom nevěří, že sami poslanci otevřou cestu k předčasným volbám. Pokud si tedy rozpuštění sněmovny později nezvolí jako způsob, jak zabránit ve vládnutí Jiřímu Rusnokovi. Asi pro třetinu z nich však bude rozhodování těžší třeba kvůli tomu, že mají dluhy. Jak v týdnu ukázala zveřejněná majetková přiznání, poslanci mají závazky od několika stovek tisíc až po víc než deset milionů.