Fischer přijde do Kramářovy vily… a Rusnok představí ministra financí

Praha – Pověřený premiér Jiří Rusnok pozval na zítřejší dopoledne do Kramářovy vily neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera. Rusnok chce oznámit, kdo usedne v jeho vládě coby ministr financí; jedná se o poslední neobsazený post a v minulých dnech se mluvilo o tom, že by se novým šéfem státní kasy mohl stát právě Fischer.

„Na zítra (pondělí) mě premiér Rusnok pozval na 10:30 do Kramářovy vily. Předpokládám, že potom bude jasněji,“ napsal bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Fischer v SMS zprávě; reagoval tak na dotaz, zda nastal nějaký posun ohledně jeho případného působení ve funkci ministra financí, zda takovou nabídku dostal, a pokud ano, jestli ji přijal.

Sám Rusnok na začátku prodlouženého víkendu uvedl, že „závěrečné rozhodnutí“ o tom, kdo bude řídit české finance, oznámí v pondělí dopoledne.

O tom, že někdejší předseda úřednické vlády dostal od Rusnoka nabídku usednout v křesle po Miroslavu Kalouskovi, informovala bez bližších podrobností již v pátek televize Nova. Sám Fischer to ale nechtěl nijak komentovat. „Nemám co dodat ke svým předchozím prohlášením. Vyčkejme na pondělí,“ odkázal na svá dřívější slova. Již v týdnu se totiž neúspěšný kandidát na prezidenta nechal slyšet, že pokud by nabídka zmiňovaného postu přišla, důkladně by ji zvážil.

„Je nezpochybnitelný odborník a politicky k němu také žádné námitky být nemohou,“ řekl na Fischerovu adresu nastupující ministr vnitra Martin Pecina.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

V úřednické vládě let 2009–2010 zastával Jan Fischer post premiéra, ministerstvo financí řídil ekonomický expert Eduard Janota. Vystudovaný statistik má ale s ekonomikou profesní zkušenosti, po konci premiérského mandátu pracoval jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj v Londýně. Horký kandidát prezidentské volby se nakonec letos v lednu nedostal do druhého kola, proti Karlu Schwarzenbergovi podpořil Miloše Zemana. Od května působí v energetické skupině CE Group.

Vydáno pod