Kvůli „justiční mafii“ se Benešová znovu ocitne před soudem

Praha - Nastupující ministryně spravedlnosti Marie Benešová se v září zřejmě s lidmi, které označila za součást justiční mafie, znovu ocitne před soudem. Dotyční totiž po Benešové za slovní spojení namířené na jejich adresu požadují omluvu. Pražský vrchní soud nařídil nové projednání věci na 10. září.

„O tom, co je justiční mafie, rozhodne soud. Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat, protože jsem v tom zainteresovaná, takže nechci nikoho ovlivňovat a vytvářet podmínky pro podjatost,“ tvrdí nastupující ministryně Benešová.

Vrchní soud v Praze Benešové v roce 2011 nařídil omluvu. Podle senátu soudkyně Romany Vostrejšové totiž výroky zasáhly do osobnostních práv žalobců a neprokázalo se, že by tvrzení o justiční mafii mělo reálný základ. Navíc byla součástí rozsudku i úhrada nákladů soudního řízení přes 400 tisíc korun. Benešová se omluvila a náklady zaplatila.

Nejvyšší soud ex machina

Nejvyšší soud však počátkem letošního roku rozhodnutí zrušil jako nesprávné, a otevřel tak cestu k novému projednání věci. Benešová to tehdy přivítala s tím, že „se pravda ukázala“. Mluvčí vrchního soudu Jan Fořt dnes sdělil, že o sporu bude znovu rozhodovat senát Vostrejšové. Při novém rozhodování bude vázán právním názorem Nejvyššího soudu.

Vesecká, Němec a Kučera
Zdroj: ČT24

Podle Nejvyššího soudu Benešová neporušila etická pravidla advokáta - do médií hovořila z pozice občana – a advokát nemůže být ve svých veřejných občanských projevech omezován. Ústavní činitelé by navíc měli strpět vyšší míru kritiky než řadoví občané. Vrchní soud má tedy znovu zvážit, zda míra kritiky, kterou Benešová o žalobcích vyslovila, nebyla v tomto případě přípustná.

  • Kauza takzvané justiční mafie se táhne od roku 2007, bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová tehdy pronesla na adresu své nástupkyně ve funkci Renaty Vesecké, někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce, tehdejšího místopředsedy Nejvyššího soudu Pavla Kučery či bývalého náměstka vrchního státního žalobce Libora Grygárka výroky, kterými je obvinila z ovlivňování některých případů - například někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Sedm lidí, které zmínila, na Benešovou následně podalo žalobu na ochranu osobnosti.