Organizovaná skupina stojí za vraždou dalšího českého podnikatele

Praha - Skupina lidí, která podle policie zavraždila podnikatele Petra Vlacha, zabila i dalšího českého podnikatele. V listopadu 2011 její členové vylákali na obchodní jednání do Spojených arabských emirátů osmačtyřicetiletého Čecha, kterého následně zavraždili. Policie kvůli usmrcení dvou podnikatelů stíhá celkem sedm lidí. Skupina podle ní získala vydíráním podnikatelů téměř 40 milionů korun. Vlach zmizel počátkem března na jihu Francie. Tělo podnikatele našli policisté v italských horách začátkem dubna.

Kvůli smrti Vlacha policie koncem března zadržela pět osob a uvolnila i jejich fotografie. Žádala občany, aby ji informovali v případě, že se s některým z pětice mužů dostali v minulosti do kontaktu, na telefonní lince 974 842 690. „Tato výzva byla ze strany veřejnosti vyslyšena… Předpoklad detektivů, že zavražděný podnikatel nemusí být jedinou obětí, se potvrdil,“ uvedla dnes policie v tiskové zprávě. Pachatelé si vytipovávali movité podnikatele; jako volavka jim sloužil prodej luxusních vil nebo dalších věcí vysoké hodnoty. Pod záminkou jednání s kupcem byli podnikatelé vylákáni mimo ČR.

Podle obvinění měl být tento scénář použit v dalších čtyřech případech, a to v době od července 2011 do ledna 2013: „Ve třech případech byly oběti vylákány (…) do Valencie, Dubaje a Nice. V jednom z těchto případů se 'jednání' v Nice neuskutečnilo, neboť podnikatel přiletěl na místo v doprovodu několika dalších osob a nebyl proto kontaktován. Ve čtvrtém případě mělo být ze strany obviněných od plánu dočasně upuštěno, neboť se nepodařilo v plánovaném termínu přesvědčit natipovanou oběť k vycestování do zahraničí.“ Jeden z podnikatelů si podle policie zachránil život zaplacením vysokého výkupného. Druhý byl zavražděn ve Spojených arabských emirátech.

Nyní se k pěti zadrženým připojili další dva muži ze Zlínska a Prahy ve věku 47 a 41 let, které kriminalisté obvinili ze zvlášť závažných zločinů zbavení osobní svobody a vydírání. Současně bylo trestní stíhání již obviněné pětice rozšířeno o další skutky. Všech sedm osob je stíháno vazebně. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta už dříve uvedl, že se jedná o muže s kriminální minulostí a v případě prokázání viny jim hrozí až doživotní tresty.

„Za vůdčí osobnost skupiny je detektivy i nadále považován jeden z obviněných, vystupující pod jménem Robert Kelner. Právě on měl podle obvinění tipovat oběti, komunikovat s poškozenými, vymýšlet plány akcí a rozdělovat konkrétní úkoly jednotlivým členům skupiny. Stejně tak měl následně rozdělovat i zisky,“ uvedla policie.