Soud zatím Nagyovou z vazby nepustil, od žalobců má málo informací

Ostrava - Všichni obvinění v kauze bývalé šéfky kabinetu premiéra Nečase Jany Nagyové zůstanou dál ve vazbě. Krajský soud v Ostravě odložil rozhodnutí o jejich propuštění. Nemá totiž dostatek informací z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které kauzu vyšetřuje. „Po doručení požadovaných dokumentů soud samozřejmě rozhodne co nejrychleji,“ řekla ČT mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Soud chtěl podle informací České televize rozhodnout o obviněných nepozději v pátek. Po prostudování několika desítek stran spisu k jednotlivým vazebně stíhaným se ale soudci dnes ráno usnesli, že rozhodnutí odloží, protože jim chybí informace. O jaké se konkrétně jedná, ale soudci odmítli zatím sdělit.

Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, které kauzu dozoruje, nyní musí požadované informace doplnit. „Soud požádal o seznam vyšetřovacích úkonů včetně protokolů a plánované úkony. Této žádosti samozřejmě bezodkladně vyhovíme. Předpokládám, že se tak stane zítra,“ uvedl dozorujcící žalobce Ivo Ištvan. Krajský soud bude poté rozhodovat o šesti stížnostech na umístění do vazby. První soud dostal 2. července, a to od bývalého poslance za ODS Marka Šnajdra, v posledních dnech do Ostravy dorazilo zbývajících pět spisů.  

Obhájce Petra Tluchoře Jiří Brátka označil postup soudu za překvapivý a poněkud neobvyklý. „Je zarážející, že státní zástupce nebyl schopen předložit spisový materiál v takovém rozsahu, aby odvolací soud mohl neprodleně, tak jak požaduje zákon, rozhodnout,“ řekl ve Studiu ČT24. Brátka je přesvědčen, že u Tluchoře důvody koluzní vazby, tedy obava, že by mařil vyšetřování, neobstojí. Jeho klient je podle něj v dobré fyzické a psychické kondici.   

Aby „neladili noty“

„Jde zejména o to, aby si vazebně stíhaní nemohli s případnými svědky slaďovat výslechy nebo výpovědi,“ vysvětluje trvání vazby advokát Robert Pelikán. „Soudce potřebuje informace o tom, co chtějí orgány činné v trestním řízení učinit za úkony, pro které se domnívají, že je potřeba držet obviněné ve vazbě, a on pak posoudí, zda by skutečně mohly mařit úkony, kdyby byli z vazby propuštěni,“ přibližuje principy rozhodování soudu.

Zároveň ale upozornil na to, že je pochopitelná skoupost státního zastupitelství, co se týče poskytnutých informací. „Tím, co poskytne, si jistým způsobem komplikuje práci,“ uvedl Pelikán. „Jakmile se k informaci dostane obhájce, už s ní může nějak pracovat, a nelze vyloučit, že s ní bude pracovat takovým způsobem, který bude vyšetřování mařit.“

V kauze Nagyová bylo obviněno osm lidí. Soud poslal do vazby sedm z nich. Pouze šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda je stíhán na svobodě. Podle první části obvinění Nagyová poslala zpravodajskou službu, aby sledovala manželku tehdejšího premiéra Nečase a další lidi. Druhá část obvinění se týká kauzy kolem tří bývalých poslanců ODS, kteří se vzdali madnátů, aby umožnili přijetí vládních daňových změn. Podle žalobců za to následně zamířili na posty ve státních firmách, což policie označuje za korupci. Žalobci v pondělí požádali sněmovnu i o vydání premiéra v demisi Petra Nečase.

Vydáno pod