Hušák chtěl po Dospivovi a Ulčákovi 50 milionů, soud to zatrhl

Praha – Podnikatelé Martin Ulčák a Marek Dospiva nemusí zaplatit bývalému generálnímu řediteli společnosti Sazka Aleši Hušákovi 50 milionů korun. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který zrušil vydaný směnečný platební rozkaz. Bývalý šéf Sazky také musí zaplatit oběma mužům náklady řízení – každému přes 300 000 korun. Bývalý šéf sázkařského gigantu, dnes pěstitel vína, se ale nevzdává a proti zatím nepravomocnému verdiktu se chce odvolat.

Hušák se na soud obrátil, protože mu podnikatelé odmítli zaplatit směnku na 50 milionů, kterou vůči nim uplatnil v březnu tohoto roku. Soud tehdy vydal směnečný platební rozkaz, proti němuž se ale jak Ulčák, tak i Dospiva z Penty, jenž na směnce figuruje jako ručitel, ohradili. Podle Ulčáka směnka sloužila pouze k odkoupení Hušákových nemovitostí na Menorce, a to pouze v případě, že by se bývalý šéf Sazky dostal do finančních problémů po pádu firmy.

Dohodnout se na tom měla trojice ústně začátkem května 2011, nabídka byla údajně omezená tříměsíční lhůtou. Podle Hušákova právníka se ale na inkriminovaném jednání vůbec o prodeji nemovitostí nehovořilo. Na co konkrétně byla směnka určená, nicméně odmítl blíže specifikovat.

Podle zákulisních informací mohla být směnka vydaná právě za to, že měli oba podnikatelé ovládnout Sazku. To se však nezdařilo. „Od začátku tvrdíme, že Alešovi Hušákovi nešlo o záchranu Sazky, ale o záchranu jeho vlastního postavení a požitků,“ prohlásila mluvčí ČSTV Lenka Tichá. Také mluvčí Penty Martin Danko uvedl, že jeho firma považuje celou záležitost za nesmyslnou a vykonstruovanou.

Protože Hušák u soudu neuvedl, pro jaký účel byla směnka vystavená, přiklonil se soud na stranu žalovaných Ulčáka a Dospivy. "Tím pádem má soud za prokázané, že směnečná dohoda zněla tak, že pokud do třech měsíců žalobce neučiní návrh žalovanému číslo jedna (Ulčákovi), aby odkoupil jeho (Hušákovy) nemovitosti ve Španělsku za 50 milionů korun, tak ta transakce uzavřena nebude," prohlásil soudce Jindřich Jabornický. Podle něj Hušák nabídku ve stanovené lhůtě nevyužil, a proto nevznikla ani povinnost podnikatelů platit.

Padlo i trestní oznámení

Soudce upozornil také na to, že si muži mezi sebou půjčovali bez písemných smluv stamiliony korun. „Je to poněkud nestandardní, nicméně taková skutečnost prokázána byla. Soudu nepřísluší posuzovat odpovědnost takového jednání, nicméně pak se samozřejmě mohou dostat do situace, do které se dostali nyní,“ upozornil soudce.

Podle dřívějšího vyjádření Ulčákovy právničky Hany Heroldové se Hušák pokusil na jejím klientovi o podvod. Obdobný názor vyjádřil i Dospivův právník. Kvůli tomu padlo také trestní oznámení.

Hušákovy směnky (zdroj: ČT24)

Aleš Hušák je v tuto chvíli v zahraničí, a jak sám napsal, pěstuje víno. V Česku byl naposledy minulý měsíc, právě kvůli policejním výslechům. Věnuje se i podnikání, patří mu invesiční společnost Alex Trade. Podle Mladé fronty DNES se pustil i do distribuce mražených výrobků a zmrzliny.