Kohout spouští úklid na „zamini“, zbavuje se Schwarzenbergových lidí

Praha – Nastupující ministr zahraničních věcí Jan Kohout chystá personální čistku v Černínském paláci, zbavit se chce nejbližších spolupracovníků odstupujícího šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga (TOP 09). S odkazem na důvěrné zdroje z české diplomacie o tom informuje deník Právo. Odchod z úřadu se podle listu týká mj. Jaromíra Plíška, kterého chtěl Schwarzenberg vyslat coby ambasadora na Slovensko, a střetl se tak s představami prezidenta Miloše Zemana, jenž preferuje Livii Klausovou.

„Na ministerstvu zahraničí skončí Plíšek i dosavadní šéfka kabinetu ministra Kateřina Weissová. Dá se říci, že ti, co přišli do diplomacie se Schwarzenbergem jako celek, z ní jako celek také odejdou,“ cituje Právo důvěrný diplomatický zdroj.

Jaromír Plíšek přitom ještě na začátku roku byl horkým kandidátem pro post českého velvyslance na Slovensku, jeho vyslání posvětil i prezident Václav Klaus. Po nástupu Miloše Zemana do prezidentské funkce ale vypukl mezi Hradem a Černínským palácem kompetenční spor o dominantní úlohu při jmenování velvyslanců a Plíškovo vycestování zmrazil; Zeman navíc na post slovenské ambasadorky prosazoval svou podporovatelku z prezidentské volby a manželku svého předchůdce Livii Klausovou.

Změnami by měly v Černínském paláci projít i pozice náměstků, podle Práva „otazník visí nad budoucností“ Veroniky Kuchyňové Šmigolové a Jiřího Schneidera. Ten by si měl pohoršit a klesnout z pozice prvního náměstka na řadového.

Sám Kohout se zatím k zamýšleným změnám v úřadu vyjadřovat nechce. „Osobního tajemníka a šéfa sekretariátu ministra a nejbližší spolupracovníky asi měnit budu. Co se týče dalších změn, proces nastává přirozenou cestou, protože MZV je na změně postaveno,“ prohlásil. „Lidé vyjíždějí a vracejí se do ústředí.“

Uvedení Jana Kohouta do úřadu (zdroj: ČT24)