Rok od vydání Parkanové. Vyšetřování se protahuje

Praha - Vyšetřování Vlasty Parkanové, kterou nákup údajně předražených vojenských letadel CASA stál křeslo ministryně obrany, se protahuje. Dnes je tomu rok, co poslanci svou kolegyni vydali k trestnímu stíhání, policie ale už několik měsíců čeká na důkazy ze zahraničí. Vrchní státní zastupitelství chce kauzu uzavřít do konce roku. Do té doby hodlá rozhodnout, zda Parkanovou osvobodí, nebo ji jako obžalovanou pošle k soudu.

Dlouhý průběh vyšetřování kritizuje obhájce exministryně Tomáš Sokol. Policie podle něj za celý rok vyslechla pouze 29 osob. „To je něco přes dva výslechy za měsíc. Mně to připadá jako velmi pomalé tempo,“ soudí advokát. V minulosti si Sokol opakovaně na průběh vyšetřování oficiální cestou stěžoval, úřady jeho námitky vždy zamítly.

Kriminalisté i státní zástupce tvrdí, že se kauzou zabývají, musí prý ale vyčkat, než k nim dorazí důkazy ze zahraničí. „Byly mnou zaslány doplňující žádosti o právní pomoc do zemí EU, které také zakoupily letadla CASA,“ vysvětlil dozorující státní zástupce Jan Kořán.

S prosbou o informace se detektivové obrátili například do Španělska, kde se letouny CASA vyrábí, či do Portugalska. Z této země chtějí kupní smlouvy a další podklady, které mohou dokázat, že Parkanová jako ministryně obrany schválila nevýhodný nákup. „Pokud má právní pomoc přijít z jižních států, tak si troufnu říct, že termíny budou zřejmě delší,“ odhaduje Radim Bureš z organizace Transparency International.

Podle redaktora Respektu Jaroslava Spurného je běžné, že mezinárodní pomoc trvá dlouho. Problém by podle něj mohl být ale spíše v tom, jakým způsobem byla právní pomoc vypracována a nakolik byli policisté a státní zástupci schopni v žádosti uspokojit požadavky Portugalska a Španělska.

Škoda 658 milionů

Sama Parkanová se k průtahům svého případu odmítá vyjádřit, ČT pouze slíbila, že informace zřejmě poskytne příští měsíc. Před poslanci v této záležitosti členka TOP 09 naposledy vystoupila přesně před rokem, tedy v den vydání. Tehdy svou vinu odmítla a v projevu zapochybovala o nestrannosti vyšetřování. „Nemohu říct, že bych věřila v nestranný a objektivní postup policie a příslušného státního zástupce,“ poznamenala. 

Podle Spurného staví důkazy pouze na tom, že Parkanová neudělala něco, co udělat měla. „Já si dokonce myslím, že jako ministryně obrany o tom obchodu téměř nic nevěděla a že jediná její odpovědnost je to, že podepsala něco, co podepsat neměla,“ uvedl Spurný.

Uplynul rok od vydání Vlasty Parkanové (zdroj: ČT24)

Parkanová v době rozhodování vlády o nákupu strojů působila jako ministryně obrany. Protikorupční policie ji od loňského července stíhá ze zneužití pravomoci veřejného činitele, podle vyšetřovatelů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu dopravních letounů CASA pro vojenské letectvo. Při nákupu tak údajně vznikla státu škoda 658 milionů korun.

Nákup letadel CASA za 3,5 miliardy korun byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.