ÚOOZ čelí kvůli Nagyové a spol. trestnímu oznámení

Praha - Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) čelí trestnímu oznámení, které se vztahuje k aféře kolem spolupracovnice expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové a dalších politiků. Uvedl to dnes server Týden.cz. Kdo trestní oznámení podal, server nenapsal. Případ Nagyové se týká možného uplácení poslanců a nezákonného sledování lidí. Předseda dozorčí rady Českého Aeroholdingu Michal Mejstřík dnes kvůli kauze vypovídal na policii. Vyšetřovatele zajímalo, jak se stal členem představenstva exposlanec Ivan Fuksa. Podle advokáta Nagyové Mejstřík řekl, že Fuksa získal místo v představenstvu standardně.

Trestním oznámením se podle Týdne zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Její mluvčí Radka Sandorová to odmítla komentovat. Podnět se údajně týká zákroku z poloviny června. Tehdy kromě Nagyové v celách a ve vazbě skončili tři bývalí poslanci ODS, na jejichž hlasech závisela podpora daňového balíčku vlády, dále pak bývalí vysoce postavení vojenští zpravodajci, nikoli ale tzv. kmotři.

Server dále uvedl, že zpochybňována je také relevantnost odposlechů, na jejichž základě byli policií dlouhodobě monitorováni vysoce postavení politici. 

Mejstřík: Nagyovou neznám. Nijak se v tom neangažovala

Policie kvůli kauze požádala tento týden sněmovnu o Nečasovo vydání, v pátek pak bude bývalý premiér vypovídat na policii. Dnes kriminalisté zhruba tři hodiny zpovídali předsedu dozorčí rady Českého Aeroholdingu Michala Mejstříka: „Vypověděl jsem všechno tak, jak to po pravdě bylo, více to nechci komentovat. Jsou to normální korporátní věci.“

Podle advokáta Nagyové Eduarda Bruny vypovídal Mejstřík seriózně a slušně. „Potvrdil, že se tam dostal (Fuksa) oficiální cestou,“ uvedl právník. Pokud jde o Nagyovou, neměla podle něj výpověď význam: „Řekl, že ji skoro nezná. Nijak se v tom neangažovala. Dostal se tam standardní cestou, rozhodnutím podle zákona.“

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Podle policie sám figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu - nelegálního sledování s využitím vojenských zpravodajců - podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je v této dvojici případů nyní sedm z osmi obviněných.