Půl roku hladu proti komunistům

Praha - Řetězová hladovka, která upozorňuje, že komunisté do veřejných funkcí nepatří, a která každý den připomíná jednoho člověka zabitého komunisty, trvá už půl roku a pokračuje dál. Ve čtvrtek 11. července se na nádvoří františkánského kláštera v blízkosti Václavského náměstí před vchodem do chrámu Panny Marie Sněžné uskutečnilo symbolické setkání některých účastníků hladovky se zástupci médií. Přiťuknutí si s organizátory hladovky (platforma Bez komunistů.cz) sklenicí čisté pramenité vody dotvářela výtvarná instalace „Pamětí a rozumem proti komunismu“.

Čtvrtek 11. července je 185. dnem řetězové hladovky. Zahájili ji jihočeští studenti původně proti krajské koalici ČSSD s komunistickou stranou. Postupně se posunula na celostátní úroveň, její aktéři protestují proti účasti komunistů ve veřejných funkcích a proti vzrůstajícímu vlivu komunistů vůbec. Každý účastník hladovky jeden den připomíná konkrétního člověka zavražděného během vlády komunistů v Československu. K 11. červenci tak bylo připomenuto už 185 lidí. Akci organizuje platforma občanských iniciativ Bez komunistů.cz.

Do hladovky se zapojili například biskupka Církve československé husitské Jana Šilerová, filmová dokumentaristka Olga Špátová, senátoři Jaromír Štětina a Jiří Čunek, členka známé rodiny Zdena Mašínová, zakladatelka mateřských center Rut Kolínská, spisovatel Petr Placák, herečka Bára Hrzánová a další osobnosti. Svůj prostor dostali i lidé, kteří připomněli své blízké, mnohdy s velmi pohnutými osudy.

Kromě známějších lidí, jako byla třeba Milada Horáková, připomínají účastníci hladovky i neznámé oběti. „Úplně nejcennější svědectví jsou ta, kdy se nám hlásí lidé se svými osobními zážitky, že chtějí připomenout někoho blízkého, někoho ze své rodiny. Vzniká tak unikátní galerie-svědectví, která může být v budoucnu zpracována historiky, “ řekl Petr Marek z pořadatelské platformy občanských demokratických a protikomunistických iniciativ Bez komunistů.cz.

Řetězová hladovka má svoje specifické celky - například 33 dní probíhala „ženská štafeta“, kdy hladovku držely jen samé ženy, nyní se od začátku června připomínají děti, které zemřely matkám vězněným komunisty. V příštích prázdninových týdnech budou připomenuti zastřelení na západočeské hranici, v rajónu politruka Sloupa. Od 21. srpna budou připomenuty oběti okupace v roce 1968, a také zastřelení při demonstracích v srpnu 1969, kteří padli rukou domácích bezpečnostních složek.

V plánu je pokračovat v hladovce až do voleb (budou-li v řádném termínu) a případně i déle, obětí komunistů k připomenutí je totiž velké množství.