Lobbista Janoušek byl podat vysvětlení na policii, obviněn nebyl

Praha - Lobbista Roman Janoušek byl dnes na policii podat vysvětlení v souvislosti s nedávnými domovními prohlídkami, které u něho provedl Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Janoušek výslech odmítl komentovat. Advokát Vít Široký zdůraznil, že policie jeho klienta vyslechla pouze jako podezřelého, obviněn nebyl. Janoušek podle něj rovněž nechápe, jakou má mít jeho osoba spojitost s lidmi, kteří jsou kvůli kauzám kolem Jany Nagyové ve vazbě.

„To, co mělo být opatřeno v rámci prohlídek, ty dokumenty, které měly odůvodňovat zahájení trestního stíhání, tak ty se při prohlídkách nenalezly,“ prohlásil Široký. Podle dřívějších informací médií se policie zajímá o napojení Janouška na zakázky státních a polostátních podniků a následné vyvádění peněz na zahraniční konta - například o projekty Povodí Vltavy. Deník Mladá fronta Dnes již dříve uvedl, že policie vyjmenovává pět předražených projektů v celkové hodnotě zhruba 150 milionů korun, z nichž měl Janoušek údajně nestandardní odměny.

Vyšetřování začalo před rokem a půl prověřováním údajné organizované zločinecké skupiny složené z lobbistů Janouška, Tomáše Hrdličky, Ivo Rittiga a bývalého šéfa odboru pražských investic Jiřího Tomana. Případ dozoruje od počátku státní zastupitelství v Olomouci namísto Prahy, protože existovalo podezření, že se na trestné činnosti podílel také tehdejší žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství Libor Grygárek.

„Některé z těchto osob klient zná, s některými spolupracoval, některé nezná vůbec. Vyjádřil se také k tomu, že to spojení s osobami, proti kterým je vedeno vazebně trestní řízení, tak s těmi se nezná vůbec, nebo se s nimi potkal při společenských příležitostech. Jinak vůbec nechápe to spojení,“ dodal advokát.

Policie v polovině června v rámci rozsáhlé akce, při níž provedla domovní prohlídky u Janouška či Rittiga, obvinila celkem osm lidí. Ve vazbě je nyní sedm z nich, mimo jiné někdejší šéfka kabinetu expremiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. Policie ji vzala do vazby kvůli podezření ze zneužití Vojenského zpravodajství a případu údajného uplácení bývalých poslanců ODS.

Vyjádření Víta Širokého (zdroj: ČT24)