Fischerův sponzor dostal za jeho vlády štědrou zakázku

Praha - Téma splacení dluhů za prezidentskou kampaň je pro současného ministra financí Jana Fischera i nadále předmětem debat a pochybností. Sám Fischer se odpovědím na dotazy spojené s tímto tématem vyhýbá, teď ale vyšlo najevo, že jeden z nejštědřejších sponzorů jeho kampaně - Ladislav Dráb - uzavřel za Fischerovy premiérské éry se státem smlouvu na miliardovou zakázku. Uvedl to server iDNES.cz.

Rychlý příliv peněz na účet krátce před středečním jmenováním Fischera do funkce ministra financí v úřednickém kabinetu Jiřího Rusnoka vyvolal řadu spekulací. Například spolek Šalamoun podal na Fischera trestní oznámení, protože náhlé poskytnutí darů mohlo být podle spolku úplatkem. Fischer to ovšem popřel. „Je samozřejmé, že žádný z dárců nečeká a neobdrží jakékoli výhody. A vzhledem k tomu, že jsou jejich jména známá, bude to lehce zkontrolovatelné,“ uvedl.

Fischer se hájí tím, že financování jeho kampaně bylo zcela průhledné. „Na rozdíl od ostatních prezidentských kandidátů jsem nepřijímal peníze politických stran ani firem. Každá koruna má své jméno a svou tvář,“ tvrdí. Na transparentním účtu ale u některých milionových darů konkrétní jméno chybí. Média uvedla, že peníze u anonymních transakcí poslal podnikatel Ladislav Dráb, pro jehož energetickou skupinu CE Group Fischer pracoval.

Právě firma Ladislava Drába měla v roce 2010 za éry Fischerovy vlády uzavřít smlouvu se státní firmou DIAMO na vybudování zásobníku zemního plynu za miliardy korun. Zprávu přinesl web iDNES.cz. A právě Dráb poslal Fischerovi na kampaň přes 4 miliony korun. „Já to kategoricky odmítám. Žádná souvislost v tom není, nebyla a nebude,“ uvedl Dráb.

Zbylých 45 tisíc daruje Fischer dvěma sdružením

Po úhradě zhruba pětimilionových dluhů zbylo Janu Fischerovi na transparentním účtu zhruba 44 800 korun. O zbylé peníze se téměř stejným dílem podělí Nadace Kapka Naděje a Česká alzheimerovská společnost.