S Lessym se chceme domluvit, ale pro rošády nejsem, tvrdí Pecina

Praha – Zajímavé personální dilema stojí před čerstvě jmenovaným ministrem vnitra Martinem Pecinou. Pokud i odvolací soud zprostí obžaloby policejního exprezidenta Petra Lessyho, musí šéf resortu řešit jeho další uplatnění. Právě kvůli obvinění pro pomluvu a nátlak musel Lessy z policejního prezidia odejít. Pecina před setkáním se současným vedením policie znovu zopakoval, že zpětné jmenování Lessyho a odchod Martina Červíčka nevidí jako šťastné řešení. S Lessym je ale ochoten jednat o jiné funkci v řadách policie. Spekuluje se o možné nabídce postu náměstka nebo poradce. Lessy to zatím nechtěl blíže komentovat - pokud bude ale plně osvobozen, je podle něho přirozené, že se do čela policie má vrátit. Poté je připraven jednat o svém dalším uplatnění.

„Jestli soud očistí Petra Lessyho, což prvoinstanční soud už učinil, a jestli to odvolání dopadne také tak, je pan Lessy automaticky opět služebním funkcionářem, takže budu mít dva policejní prezidenty,“ zmínil ministr. S návratem staronového šéfa policie zpět do nejvyšší funkce prezidia ale nepočítá. „Nemyslím si, že je moudré dělat kotrmelec, aby Martin Červíček odešel a zpátky se vrátil Petr Lessy. S těmi pány se případně budu muset nějak domluvit, ale oba dva to jsou skvělí důstojníci, rozumní pánové a myslím si, že ten modus vivendi určitě najdeme,“ dodal Pecina.

Martin Pecina, ministr vnitra:

„Z mého pohledu by bylo lepší, kdyby se pro pana Lessyho našlo jiné místo, nebo kdybychom s ním měli možnost se nějak rozumně domluvit. Myslím, že policie potřebuje hlavně klid a navýšení počtu a peněz v těch problémových lokalitách.“

Petr Lessy, bývalý policejní prezident:

„Nikdy neříkej nikdy, ale důležité je, že já bych chtěl zvolit řešení, které bude pro policii nejpříhodnější. Já si myslím, že s člověkem vzdělaným a erudovaným, jakým je Martin Pecina, je možná jakási gentlemanská dohoda. Těžko to ale můžeme teď předvídat.“

Lessyho zprostil viny Obvodní soud pro Prahu 7 v polovině května. Verdikt ale není pravomocný. Lessy stanul před soudem kvůli údajnému zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvě zlínských policejních šéfů Jaroslava Vaňka a Bedřicha Koutného. Někdejší policejní prezident celou dobu obvinění odmítal; kauza podle něj vznikla jako záminka pro jeho odvolání z funkce.

Lessy podle obžaloby v září 2011 předal své mluvčí anonym na náměstka Vaňka s pokynem, aby ho poskytla novináři deníku Právo. Následně v rozhovoru pro deník uvedl, že jeden z údajných členů takzvaného Toflova gangu Rudolf Setvák „zametal“ jako pracovník policejní inspekce oznámení na Vaňka. Lessy uvádí, že své mluvčí nepředal ani materiály, ani instrukci. Redaktor mu měl s dotazem na Vaňka zavolat. Státní zástupce Michal Muravský navrhoval pro Lessyho podmíněný trest a čtyřletý zákaz činnosti u policie. Lessy podle něj jednal ve zřejmém úmyslu poškodit Vaňka, se kterým měl profesní i osobní neshody.

„Článek byl nešťastný. Jako policejní prezident jste se neměl uchylovat k tomu, abyste situaci řešil s novinářem… Bylo to nevhodné vystoupení,“ řekl v květnu Lessymu při odůvodnění rozsudku soudce Roman Podlešák. Zároveň ale uvedl, že nešlo o pomluvu ve smyslu trestního zákoníku. Zneužití pravomoci se Lessymu nepodařilo prokázat, protože není jednoznačně zřejmé, že anonym vynesl prostřednictvím mluvčí právě on.