Zavadil možná povede pražskou kandidátku ČSSD, bojoval by za referenda

Praha - Předseda odborů Jaroslav Zavadil České televizi potvrdil, že dostal nabídku vést pražskou kandidátku ČSSD. Vnitřně je už dokonce přesvědčen, že by ji přijal. Do strany by ale nevstoupil, kandidoval by jako nestraník: „Vždy jsem říkal, že do žádné politické strany nevstoupím, a když jsem to řekl, tak to udělám.“ Zatím ještě na nabídku nekývl, rozhodne se na přelomu července a srpna. Pokud tak učiní, skončil by ve funkci předsedy ČMKOS. Informaci přinesl jako první server iDNES.cz.

„Musím potvrdit, že jsem byl pražskou organizací osloven. Zatím jsme neudělali zásadní závěr… Vnitřně jsem ale přesvědčen, že bych tuto nabídku přijal,“ řekl Zavadil ve Studiu ČT24. Neobává se, že by měl jako odborář problém oslovit pražské voliče: „I v české metropoli existuje bordel, který je potřeba dávat do pořádku.“ Exprezident Václav Klaus podle Zavadila kdysi řekl, že je potřeba vrátit politiku politikům: „S tím já zásadně nesouhlasím, myslím, že v první řadě je potřeba vrátit politiku občanům, to znamená referenda a takovéto věci. Za to budu samozřejmě bojovat.“  

Šéf odborářů stojí v čele organizace, která by podle svých stanov měla být nezávislá na politických stranách a hnutích. V dubnu příštího roku mu končí čtyřletý mandát předsedy. „To je hrozně jednoduché, já pravděpodobně končím ve své funkci, protože máme v dubnu sjezd a tím je to dané. Už kdysi jsem řekl, že nebudu sedět jedním zadkem na dvou židlích, a to platí, tečka.“

Zavadil patří mezi příznivce prezidenta Miloš Zemana. O nabídce ČSSD se spolu zatím nebavili, očekává ale, že k tomu dojde. „Jakoukoliv jinou nabídku jsem nedostal, takže není možné spekulovat o tom, že bych mohl vstoupit i do jiné vody,“ odpověděl na otázku, zda ho neoslovili i Zemanovci. 

„Pokud pražská organizace přijde se jménem Jaroslava Zavadila, tak myslím, že v tu chvíli je téměř jisté, byť to musí schválit další orgány, že bude lídrem pro tyto volby do Poslanecké sněmovny,“ uvedl k tomu šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Počet Zemanových příznivců v ČSSD by kandidaturou Zavadila ještě stoupl. Na prezidentův vliv v sociální demokracii ukazuje i skutečnost, že vláda Jiřího Rusnoka má v ČSSD rostoucí podporu a je pravděpodobné, že jí sociální demokraté nakonec dají důvěru. Jako první to navrhl první místopředseda strany a další Zemanův spojenec Michal Hašek. ČSSD uvažuje i pokusu o sestavení vlastního kabinetu. Prioritou ovšem stále zůstávají předčasné volby.

Sociální demokracie je dlouhodobě rozdělena mezi křídlo Michala Haška a Bohuslava Sobotky, jehož vztahy se Zemanem nejsou dobré. Hašek si naopak podle informací MF Dnes v posledních dnech získává i dřívější „sobotkovce“ svou aktivitou.