O stížnostech v kauze Nagyová může soud rozhodnout příští týden

Ostrava - Krajský soud v Ostravě již obdržel všechny dokumenty potřebné pro rozhodnutí o stížnostech na umístění do vazby v kauze Jany Nagyové. Senát by mohl rozhodnout zřejmě příští týden, oznámila mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Mluvčí nechtěla však komentovat, jaké podklady si soud pro své rozhodování vyžádal. „Jediné, co mohu sdělit, je to, že požadované dokumenty doručeny byly,“ podotkla Böhmová. Dodala, že soud sdělí až konečné rozhodnutí. V kauze Nagyová bylo obviněno osm lidí. Ostravský okresní soud poslal do vazby sedm z nich, šest obviněných nakonec podalo stížnost proti vzetí do vazby.

V České televizi Ištvan ve čtvrtek uvedl, že výslechy by mohly být hotovy do poloviny srpna, čímž by skončily důvody vazeb. „Jakmile budou provedeny všechny výslechy, které potřebujeme k zadokumentování, tak potom není důvod, aby obvinění ve vazbě setrvávali,“ uvedl Ištvan v Interview ČT. Nevyloučil, že u některých tato situace může nastat dříve, u některých obviněných později.

Ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová, je celkem obviněno osm lidí. V jednom případu jde o údajné zneužívání vojenské rozvědky, ve druhém o údajnou korupci bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

Premiér Petr Nečas je podezřelý v korupční části kauzy, státní zástupce žádá sněmovnu o jeho vydání ke stíhání. Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z premiérské funkce i z čela ODS. Jeho vládu nahradil úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.