Vydání Dahlgrena už je pouze v rukách americké justice

Praha - Ministerstvo spravedlnosti předalo americkým úřadům žádost o vydání Kevina Dahlgrena. Odteď bude všechno v rukách americké justice. Spojené státy ale své občany vydávají ke stíhání v zahraničí jen výjimečně. Američan je podezřelý ze čtyřnásobné vraždy v Brně, v Česku mu hrozí až doživotní trest.

Spis a extradiční žádost si pracovníci velvyslanectví převzali dnes kolem 15:00. Tím je žádost považována za doručenou. „Abychom vyšli americkým úřadům maximálně vstříc, dva stejnopisy žádosti doručujeme také diplomatickou cestou, prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu ve Washingtonu, ministerstvům zahraničí a spravedlnosti USA,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Nyní je vše na americké straně. „Mohou si vyžádat doplnění spisu, v takovém případě jsme samozřejmě připraveni spolupracovat,“ dodala Čechová.

Jihomoravští kriminalisté se domnívají, že shromáždili dost pádných důkazů, které dvacetiletého Dahlgrena usvědčují. Američan je obviněný z vraždy čtyř příbuzných v Brně-Ivanovicích: své sestřenice, jejího manžela a jejich dvou synů. Motiv činu ale zatím není známý a podle policistů jej může plně vysvětlit jen cizinec. Ze spisu vyplývá, že Američan postupně zavraždil tři členy rodiny; rodiče a jednoho ze synů. Mezitím u domu zazvonila paní na úklid, kterou poslal pryč, a také poštovní doručovatelka. Až poté dorazil domů druhý syn, který také zemřel.

Kevin Dahlgren
Zdroj: ČT24/William Hennessy

Dahlgren si následně vzal taxi z Brna na letiště do Vídně a vracel se domů do USA. Ostatky příbuzných údajně zapálil. Našli je hasiči, kteří dorazili likvidovat do domu požár. Mezinárodní zatykač byl v ČR vydán v době, kdy cizinec letěl nad Atlantikem. FBI pak Dahlgrena na žádost jihomoravských kriminalistů zadržela 23. května na letišti ve Washingtonu.